Skip to main content

Aegean: Γιατί φεύγει από τη Ρουμανία

Στον όμιλο Memento Group μεταβιβάστηκε το μερίδιο, που διατηρούσε στην Animawings - Τι έφερε την αποεπένδυση

Τη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στη ρουμανική αεροπορική εταιρία Animawings στον έτερο μέτοχο και κυριότερο εμπορικό συνεργάτη της Animawings, Memento Group, που καθίσταται πλέον μέτοχος της Animawings με ποσοστό 100%, ολοκλήρωσε αποεπενδύοντας από την Ρουμανία η Aegean Airlines. Η εταρεία εστιάζει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά.

Το ένα από τα δύο αεροσκάφη που είχαν μισθωθεί στην Animawings έχει ήδη επιστρέψει στο στόλο της Aegean, ενώ σε λίγους μήνες θα επιστρέψει και το δεύτερο, για να ενισχύσουν περαιτέρω τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες της εταιρίας λόγω του διευρυμένου δικτύου της.

Το χρονικό της επένδυσης στη Ρουμανία

Η αποεπένδυση έρχεται δύο χρόνια αφότου η Aegean Airlines ολοκλήρωσε την εξαγορά επιπλέον 26% των μετοχών της Animawings από τη Memento, αυξάνοντας το ποσοστό της από 25% σε 51% 1,3 εκατ. ευρώ (1,47 εκατ. δολάρια τότε, 1,4 εκατ. δολάρια τώρα). Τότε ανέλαβε σταδιακά την υποστήριξη και συνδιοίκηση της εταιρείας, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της λειτουργίας.

Ήταν το δεύτερο βήμα της συμμετοχής της Aegean στην Animawings, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο Όμιλος Memento (Christian Tour)». Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανερχόταν σε 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης συμφωνίας για την επιστροφή της στον ταξιδιωτικό πράκτορα δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Animawings συστάθηκε το 2019 και η Aegean απέκτησε το μερίδιο του 25% το 2020, εν όψει της έναρξης λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2020. Αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο αεροσκάφη A320-200, και τα δύο προέρχονται από την Aegean, εκ των οποίων το ένα είναι στην Αθήνα και το άλλο σε συντήρηση στο Βουκουρέστι. Ο αερομεταφορέας είχε κύκλο εργασιών 26,6 εκατ. ευρώ (27,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ (4,75 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Ο όμιλος Memento Group έχει την έδρα του στο Βουκουρέστι, περιλαμβάνει 11 εταιρείες και δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, στη Σερβία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και τη Μολδαβία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ο αερομεταφορέας είχε κύκλο εργασιών 26,6 εκατ. ευρώ (27,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ (4,75 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Ο όμιλος Memento Group έχει την έδρα του στο Βουκουρέστι, περιλαμβάνει 11 εταιρείες και δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία.