Skip to main content

Tα σενάρια για τη Nova αν αποχωρήσει η BC Partners

Πηγή φωτ. nova.gr

Το fund προτίθεται να αποεπενδύσει από την United Group

Η πρόθεση της αποχώρησης του BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο από την United Group, άνοιξε συζήτηση για το τι θα γίνει με τη Nova και γενικότερα με την αγορά των telecoms στη χώρα.

Η Nova, έπειτα από την εξαγορά και της Wind, συμπληρώνει φέτος ένα χρόνο λειτουργίας ως τηλεπικοινωνιακή εταιρία με το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, inetrent και συνδρομητική τηλεόραση.

Το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners έχει συμπληρώσει 5 χρόνια έχοντας το 55% της UG (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak). Είθισται τα fund να έχουν ένα κύκλο ζωής 5 ετών στις εταιρίες που επενδύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους ο κ. Σταθόπουλος έχει απευθυνθεί στις Morgan Stanley και JP Morgan προκειμένου να διερευνήσουν πιθανή πώληση της UG.

Μια τέτοια συναλλαγή δεν θα γίνει σε μια νύχτα, ειδικά καθώς μιλάμε για μια εταιρία με δραστηριότητα σε πέντε χώρες (εκτός από Ελλάδα, σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία) στα telecoms και τα μέσα ενημέρωσης με αποτίμηση πολλών δις. ευρώ.

Ο Όμιλος United Group στο 9μηνο του 2023 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) είχε  EBITDAal (προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 751,2 εκατ., πρόσφατα εξέδωσε νέα ομόλογα συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ και ο δανεισμός της είναι περί τα 4 δις. ευρώ.

Όπως εκτιμάται από επιχειρηματικούς κύκλους δύσκολα θα βρεθεί ευρωπαϊκός φορέας να ενδιαφερθεί για την UG. Ως επίδοξοι αγοραστές θα μπορούσαν να είναι η Etisalat τηλεπικοινωνιακή εταιρία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή η Saudi Telecom η οποία εξαγόρασε πέρυσι το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία.

Με βάση τα παραπάνω θεωρείται πιθανό να επιχειρηθεί η πώληση των εταιριών της UG ξεχωριστά.

Ως προς τη Nova, εφόσον η μητρική της UG πουληθεί ως ενιαία εταιρία (είτε μόνον το ποσοστό της PC Partners είτε αποχωρήσει και ο Solak, οι προθέσεις του οποίου δεν είναι γνωστές) θα αλλάξει μετόχους και θα προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό τους και χωρίς να προκληθούν ευρύτερες αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας.

Τα σενάρια είναι πολλά για την περίπτωση που η Nova πουληθεί μόνη της. Οι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τόσο η διαδικασία πώλησης της UG ώστε να βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με κάποιον υποψήφιο αγοραστή.

Η περίπτωση της ΔΕΗ ως αγοραστή της Nova συζητείται ως σενάριο (χωρίς κανείς από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιβεβαιώνει κάτι σχετικό) για δύο βασικούς λόγους: Η ενεργειακή εταιρία εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες κατασκευάζοντας δίκτυο οπτικών ινών έχοντας ανακοινώσει επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 και μέτοχός της είναι το δραστήριο στην Ελλάδα αμερικανικό fund, CVC (συμμετέχει και στους τομείς της υγείας στη Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική).

Η ίδια η ΔΕΗ στο μεταξύ αποφεύγει να αναφερθεί στα σχέδιά της για τις τηλεπικοινωνίες με την αγορά να μην καταλαβαίνει πως θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή (τι θα κάνει δηλαδή με τη λιανική). Αυτό βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του σεναρίου ότι αποτελεί έναν πιθανό αγοραστή της Nova.

Εν κατακλείδι, αυτό που αποτελεί ασφαλή πληροφορία είναι η πρόθεση της BC Partners να αποεπενδύσει από την UG. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια που αναπτύσσονται στην αγορά ενώ να σημειώσουμε ότι τα αρμόδια στελέχη της UG και της Nova που ρωτήθηκαν σχετικά από τη «Ν» αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με την United Group (UG) έως το 2023 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία της νέας Nova. Επίσης ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Nova έως το 2027, εκ των οποίων, σύμφωνα με την ίδια, 500 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν εντός του 2023.

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η Nova αύξησε τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) κατά 5 φορές και αναβάθμισε την κάλυψη 5G από 53% σε 75% στην επικράτεια, αγγίζοντας 99% κάλυψη στην Αθήνα. Το 2024, η Nova στοχεύει σε 85% πανελλαδική κάλυψη 5G και σε 540 χιλιάδες σπίτια που θα έχουν περάσει στο δίκτυο οπτικών ινών (FTTH), ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει ανανεωμένη την υπηρεσία EON On Demand (η πλατφόρμα συνδρομητικής της τηλεόρασης).