Skip to main content

Επαγγελματικά ακίνητα: Αυξημένες επενδύσεις και άνοδος των τιμών

«Βίοι» αντίθετοι από την υπόλοιπη Ευρώπη

Διαδρομή αντίθετη από αυτή των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που επηρεάζονται από τον ακριβό δανεισμό, τον υψηλό πληθωρισμό και τους δύο πολέμους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ακολουθεί η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στην Ελλάδα, με τα γραφεία και τους χώρους φιλοξενίας να πρωταγωνιστούν.

Οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά ειδικά για τα ποιοτικά ακίνητα. Βάσει των στοιχείων που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2023, (η πιο πρόσφατη αναφορά της) οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν 6,6% σε ετήσια βάση και οι τιμές των καταστημάτων 6,9%.

Σύμφωνα επίσης με την Cushman & Wakefield Proprius (εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επί των επαγγελματικών ακινήτων) το 2023 οι επενδύσεις στα επαγγελματικά ακίνητα στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 2,02 δις. ευρώ, αυξημένες 22% σε σχέση με το 2022.

Τα γραφεία και τα τουριστικά ακίνητα προσέλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια, 38,6% και 24,7% επί του συνόλου αντίστοιχα, ενώ η βιομηχανία και τα γραφεία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Ο κλάδος της φιλοξενίας κατέγραψε πτώση 28% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας κυρίως την απουσία ευκαιριών στη ζητούμενη τιμή.

Όπως έχει επισημάνει η C&W Proprius η καλή πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τη σταθερή και συνεχή τουριστική ανάπτυξη, δημιούργησαν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τους εγχώριους επενδυτές, που κυριάρχησαν στην αγορά το 2023, με ορισμένα διεθνή family offices και ιδιώτες επενδυτές, να αφήνουν επίσης το αποτύπωμά τους.

Η πλειονότητα της εν λόγω δραστηριότητας προήλθε από επενδύσεις σε ακίνητα με σκοπό την χρήση ή συναλλαγές ειδικού σκοπού, σε σύγκριση με το 2022, κατά το οποίο οι ΑΕΑΑΠ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) πρωτοστατούσαν, ενώ οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων ήταν γενικά μεγαλύτερου μεγέθους κατά μέσο όρο, το 2023, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για πρώτη φορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της αναφερόμενη γενικά στην αγορά ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των κατοικιών, μια αγορά που αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τα επαγγελματικά ακίνητα) εμπεριέχει σαφείς προειδοποιήσεις: «Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών αναμένεται να γίνουν ηπιότεροι, καθώς η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει στους επενδυτές εφησυχασμό αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των συνθηκών της αγοράς. Πρόδρομοι δείκτες σχετικοί με την εγχώρια αγορά, αλλά και η εξέλιξη των τιμών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παραπέμπουν ενδεχομένως σε μια επικείμενη περίοδο διόρθωσης των τιμών, ειδικά για χρήσεις, χαρακτηριστικά και θέσεις ακινήτων χαμηλότερης ζήτησης.»