Skip to main content

ΕΕ: SOS από τη βιομηχανία ηλιακών συλλεκτών: «Κλείνουμε»

Πλημμύρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών απειλεί την εγχώρια παραγωγή - Τι ζητούν

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατασκευής ηλιακών πάνελ, καθώς πλημμύρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών απειλεί την εγχώρια παραγωγή με τους παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν ότι οι κατασκευαστές της ηπείρου βρίσκονται “στο χείλος του γκρεμού”.

Τέσσερα ευρωπαϊκά εργοστάσια έκλεισαν ή ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να το πράξουν τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο θα απαιτήσει να επενδύσει  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ελβετική εταιρεία Meyer Burger δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα κλείσει το γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών μονάδων – ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης – τον Απρίλιο και θα επεκτείνει την παραγωγή στις ΗΠΑ, εκτός εάν λάβει κυβερνητική στήριξη. Περίπου 500 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ηλιακών πάνελ (European Solar Manufacturing Council – ESMC) με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  ζήτησαν την δρομολόγηση  έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος για την αγορά των πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακών μονάδων, ώστε να μειωθεί η υπερπροσφορά, και αλλαγή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επίσης ζήτησαν μέτρα “διασφάλισης”, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερους δασμούς και ποσοστώσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

«Υπάρχει τεράστια παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα χωρίς τεράστιες απώλειες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κινεζική απειλή», δήλωσε ο Γιόχαν Λίνταλ, γενικός γραμματέας της ESMC.

«Είτε [οι κατασκευαστές] θα αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν είτε όσοι έχουν τους πόρους θα μετακινηθούν στις ΗΠΑ»,  τόνισε

Η Ουάσινγκτον προσφέρει υψηλές επιδοτήσεις σε εταιρείες που επενδύουν σε πράσινη τεχνολογία στις ΗΠΑ.

Σενάρια αντιντάπινγκ κατά της Κίνας

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στους Financial Times ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σενάρια αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας – η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρούς δασμούς – ή κίνητρα προς τις εθνικές κυβερνήσεις για να διατηρήσουν τα εργοστάσια σε λειτουργία.

Η Επιτροπή «γνωρίζει τις δυσκολίες» που αντιμετωπίζει ο τομέας της ηλιακής ενέργειας και οι Βρυξέλλες εξετάζουν «όλες τις επιλογές» όσον αφορά την λήψη μέτρων δήλωσε αξιωματούχος.

Η ΕΕ εφάρμοσε μέτρα αντιντάμπινγκ στις κινεζικές ηλιακές κυψέλες, πλακέτες και πάνελ το 2013, για να τα άρει πέντε χρόνια αργότερα, προκειμένου να αυξήσει την προσφορά και να επιτύχει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα “πακέτο για την αιολική ενέργεια” που προέβλεπε επιταχυνόμενες διαδικασίες αδειοδότησης και οικονομικές εγγυήσεις για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως απάντηση στις ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας υποσκελίζονται από τις φτηνές κινεζικές εισαγωγές.

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται παρόμοια μέτρα.

naftemporiki.gr