Skip to main content

Προχωρά η διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού – Το σχέδιο και οι 4 μνηστήρες

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τον διαγωνισμό διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κληθούν στη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (δεύτερη φάση του διαγωνισμού) οι 4 ενδιαφερόμενοι, Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος για το ΣΔΙΤ της μετεγκατάστασης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.

H πρώτη φάση του διαγωνισμού με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ολοκληρωθεί και αποφασίστηκε πως στη Β Φάση  συνεχίζουν και τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο.

Το έργο αφορά ειδικότερα στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τον διαγωνισμό διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Kατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617,187 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

4 οι ενδιαφερόμενοι

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2023, ενώ μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Το επόμενο διάστημα επίσης αναμένεται η διενέργεια από το ΤΑΙΠΕΔ μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.