Skip to main content

Το ελληνικό project Nemo μπλεγμένο στα δίχτυα υπέρογκων χρεών

Αναζητείται λύση ώστε να διασωθεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας - Την κατάσταση φέρεται ότι παρακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου

Μπλεγμένα παραμένουν τα δίχτυα στο project Nemo, με τις πιστώτριες τράπεζες να βρίσκονται ακόμα μια φορά σε αναζήτηση «λευκού ιππότη» ώστε να διασωθεί η υπεραξία της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, το ηγετικό μερίδιο της οποίας βρίσκεται σήμερα στον όμιλο της Avramar.

Το καλό και κυρίως αναγκαίο «σενάριο» τόσο για τη διατήρηση της δραστηριότητας των εταιρειών του ομίλου όσο και για τους πιστωτές, αλλά και για τη διασφάλιση 1.600 θέσεων εργασίας είναι η πώληση εν συνόλω του ελληνικού βραχίονα του ομίλου. Την κατάσταση φέρεται ότι παρακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξει κάποιο ατύχημα για τον leader του κλάδου της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, που αποτελεί εκ των «πρωταγωνιστών» στις εξαγωγές της χώρας.

Μεγάλες υποχρεώσεις

Ωστόσο, με θηριώδεις υποχρεώσεις κοντά στο μισό δισ. ευρώ το 2022, το εγχείρημα της πώλησης της Avramar κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι για τις πιστώτριες τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το «κλείδωμα» της συμφωνίας για την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες είναι πολύ κοντά, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης. Η νέα χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την υποστήριξη της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, ενώ όλες οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar θα ενεχυριαστούν υπέρ των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει και η αναζήτηση προτιμητέου επενδυτή, με το προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα να επιδιώκει όλη η διαδικασία να μην ξεπεράσει τους πέντε – έξι μήνες, ώστε μέχρι το φθινόπωρο φέτος ο έλεγχος της εταιρείας να περάσει σε νέα χέρια.

Από πλευράς τραπεζών αναφέρεται ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο τουλάχιστον funds, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί όταν η Deloitte, ως σύμβουλος των τραπεζών, θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία. Βέβαια, το παρελθόν έχει αποδείξει ότι το εγχείρημα διάσωσης των τριών ισχυρών παικτών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς οι εκτοξευμένες υποχρεώσεις καθιστούν αναγκαιότητα -για ακόμα μια φορά- ένα γενναίο haircut στον δανεισμό. Ενδεικτική είναι η εικόνα του ισολογισμού του 2022, σύμφωνα με τον οποίο οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στο τέλος της χρήσης ανήλθαν σε 307,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις στα 493,9 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές σε προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 185,9 εκατ. ευρώ.

Οικονομική έκθεση

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Avramar, στην οποία -σημειωτέον- το κείμενο της έκθεσης του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή δεν εμφανίζεται, «στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η εταιρεία αθέτησε ορισμένους όρους των δανειακών συμβάσεων, που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική θέση και απόδοση της εταιρείας και του ομίλου, καθώς και με υποχρεώσεις για την αναδιάρθρωση των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Avramar που λειτουργούν στην Ελλάδα».

Ως αποτέλεσμα, των πολλαπλών ρητρών σταυροειδούς αθέτησης υποχρεώσεων των δανειακών τους συμβάσεων, ο όμιλος έχει αναταξινομήσει τις εν λόγω δανειακές υποχρεώσεις ύψους 264,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αναταξινόμηση, ο όμιλος εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 44,5 εκατ. ευρώ.