Skip to main content

«Υβριδικοί» CEOs: «Είναι καλύτεροι και κάνουν πιο εύκολα απολύσεις»

Ποια είναι η «εξήγηση»

Διευθύνων σύμβουλος εκ των έσω ή «εκτός» εταιρείας; Τα διοικητικά συμβούλια συχνά αναρωτιώνται αν θα πρέπει να επιλέξουν για την ηγεσία της επιχείρησης κάποιον που γνωρίζει ήδη τις προκλήσεις της εταιρείας ή έναν ξένο που μπορεί να ταράξει τα νερά.

Μπορεί να είναι κάποιος που είναι λίγο και από τα δύο, σύμφωνα με το σύγγραμμα της Tingyu Du, διδακτορικής φοιτήτριας στο UCLA Anderson School of Business

Δηλαδή ένα στέλεχος που διευθύνει μια από τις θυγατρικές αλλά δεν έχει ηγετικό ρόλο στη μητρική εταιρεία.

Η συγγραφέας  περιγράφει τους CEOs που προέρχονται από θυγατρικές ως “υβριδικούς CEOs” και λέει ότι η έρευνά της δείχνει ότι αυτοί οι τύποι διευθυντών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

Οι υβριδικοί διευθύνοντες σύμβουλοι αποδίδουν καλύτερα από τους εκ των έσω ή τους εκτός της επιχείρησης, διότι, αφενός, γνωρίζουν την κουλτούρα και τις δυνατότητες της εταιρείας και, αφετέρου, είναι πιο αποστασιοποιημενοι και επομένως πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Η έρευνα της Du υποδηλώνει ότι η ανάδειξη ενός υβριδικού διευθύνοντος συμβούλου σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας σε σχέση με την επιλογή ενός -καθαρά- εσωτερικού ή ενός εξωτερικού συνεργάτη. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που διόρισαν υβριδικούς διευθύνοντες συμβούλους κατά την περίοδο προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 (συγκεκριμένα τα έτη 2001-06) και οι οποίες δέχθηκαν σοβαρές επιπτώσεις από αυτήν, παρουσίασαν αύξηση της απόδοσης ενεργητικού κατά 11% σε σύγκριση με τις εταιρείες που διοικούνταν από εσωτερικούς ή εξωτερικούς διευθύνοντες συμβούλους, διαπίστωσε ο Du.

Η εξήγηση είναι ότι οι υβριδικοί διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να εφαρμόσουν επιθετικές αλλαγές, ενώ παράλληλα γνωρίζουν και κατανοούν τις ανάγκες και την κουλτούρα της μητρικής εταιρείας.

«Διαπίστωσα ότι οι υβριδικοί διευθύνοντες σύμβουλοι είναι πρόθυμοι να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, καθώς είναι πιο επιθετικοί όσον αφορά για παράδειγμα με τις απολύσεις από λέει η Du. Όσον αφορά την περικοπή των κεφαλαιουχικών δαπανών, είναι οι πιο επιθετικοί και μαζί με τις απολύσεις, αυτό οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις της εταιρείας».

naftemporiki.gr