Skip to main content

Κωτσόβολος: Στα 735 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο τζίρος

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ/STR

Από τα 664,4 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, προκειμένου η συμφωνία να περάσει εντός του Α’τριμήνου 2024 στο επόμενο στάδιο εξέλιξής της, που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα αλλά και το περιεχόμενο της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς, το πλάνο του νέου Κωτσόβολου υπό τoν έλεγχο της ΔΕΗ είναι φιλόδοξο και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα των παρεχόμενων συνδυαστικών υπηρεσιών της ενέργειας και των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Ήδη επικρατεί έντονη κινητικότητα και στον υπόλοιπο ανταγωνισμό του χώρου, με τη δημιουργία νέων καταστημάτων, τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και από τα δίκτυα που μέχρι πρότινος περιορίζονταν μόνο στον τομέα της τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, ο πήχυς του ανταγωνισμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο και λόγω συνθηκών, μιας και οι καταναλωτές πιέζονται τόσο από τις οικονομικές δυσκολίες που έχει προκαλέσει ο παρατεταμένος πληθωρισμός, όσο και από την απουσία κάποιου προγράμματος ενίσχυσης της ζήτησης των προϊόντων του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του χώρου, παρά το θετικό 2023, ο Ιανουάριος 2024 έχει ξεκινήσει υποτονικά και η ζήτηση για τα είδη του κλάδου τόσο στα φυσικά δίκτυα όσο και on line χαρακτηρίζεται ως μέτρια.

Στο μεταξύ στα 735,4 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος για τη χρήση 2022-2023 που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2023 σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας που αναρτήθηκε πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, έναντι 664,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της Εταιρίας, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των λοιπών παροχών, έχουν προκύψει αποκλειστικά από πωλήσεις εμπορευμάτων και παροχές υπηρεσιών λιανικής σε καταναλωτές, από πωλήσεις χονδρικής προς μικρούς επιτηδευματίες σε διάφορα σημεία της χώρας, από πωλήσεις σε συνεργάτες με σύμβαση δικαιόχρησης καθώς και λοιπά έσοδα από συμβάσεις με πελάτες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, από το σύνολο των εσόδων τα 676,5 εκατ. ευρώ, ήταν πωλήσεις εμπορευμάτων, ενώ το υπόλοιπο 58 εκατ. ευρώ από παροχή υπηρεσιών.

Όπως τονίζεται η εταιρία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών της εισπράττεται άμεσα. Το 2022 είχε προχωρήσει στη σύναψη ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank ύψους 12,2 εκατ. ευρώ και αφορά την χρηματοδότηση του έργου αυτοματισμού του νέου Κέντρου Διανομής και Επισκευών που προτίθεται να λειτουργήσει στα επόμενα δύο χρόνια και έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον ιδιοκτήτη και κατασκευαστή του κέντρου.  Εντός της χρήσης 22/23 έχει εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 1,4 εκ.€, το οποίο απεικονίζει στις μακροπόθεσμες υποχρεώσεις.