Skip to main content

Mytilineos: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P

facebook.com/MytilineosSA

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P, καταλύτης της αναβάθμισης είναι η ισχυρή κερδοφορία της MYTILINEOS

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της MYTILINEOS προχώρησε η S&P, τοποθετώντας την στην βαθμίδα BB+ (από ΒΒ προηγουμένως) με σταθερή προοπτική. Με δεδομένο ότι βρίσκεται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο στο επίπεδο αυτό και από την Fitch, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα από δυο από τους τρεις κορυφαίους διεθνείς οίκους, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P, καταλύτης της αναβάθμισης είναι η ισχυρή κερδοφορία της MYTILINEOS, με τα ΕΒITDA για τη χρήση του 2023 (ανακοινώνονται στις 25 Ιανουαρίου) να εκτιμώνται στα 900 εκατ. – 1 δις. ευρώ, έναντι 852 εκατ. ευρώ το 2022 και να αυξάνονται περαιτέρω στα επίπεδα του 1,1 δις. ευρώ κατά το 2024. Και οι δυο βασικοί κλάδοι της εταιρείας (Ενέργεια και Μέταλλα) επέδειξαν ανθεκτικότητα κατά το έτος που πέρασε. Με δεδομένο ότι η κερδοφορία του κλάδου μετάλλων υπολογίζεται στα επίπεδα του 2022 (250 εκατ. ευρώ), καθίσταται σαφές ότι η ενισχυμένη κερδοφορία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο ενέργειας και στη συμμετοχή του Asset Rotation Plan που εξελίσσεται σε ισχυρό πλεονέκτημα.

Όσον αφορά στον κλάδο ενέργειας, επισημαίνεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) της MYTILINEOS, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών, αλλά και αιολικών) και στη συνέχεια στην πώλησή τους. Έως το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περί το 1,7 δις. ευρώ για την ανάπτυξη μιας σειράς projects στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, με την πώληση των πιο ώριμων εξ αυτών να αποδίδει συνολικά έσοδα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5 δις. κατά την τρέχουσα χρήση. Όσο ολοκληρώνει έργα, η εταιρεία επενδύει σε νέα, στοχεύοντας στη διατήρηση ενός εν πολλοίς αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου που περιορίζει τον κίνδυνο και τη δανειακή μόχλευση που εκτιμάται στο 1,8 για το 2023 (δείκτης Αξίας Επιχείρησης προς EBITDA) και αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,5 από το 202 και εφεξής. Πέραν των έργων ΒΟΤ, ειδική μνεία γίνεται και στις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ενέργειας, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ.

Η S&P τονίζει τέλος την επαρκή ρευστότητα της εταιρείας, σε συνέχεια και της επιτυχημένης ομολογιακής έκδοσης που πραγματοποίησε το 2023 και του προφίλ ωρίμανσης του χρέους της, ενώ προβλέπει σημαντικά θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κατά την τρέχουσα χρήση.

Ελκυστικό κίτρινο τιμολόγιο

Την ίδια στιγμή, η MYTILINEOS μπαίνει στη μάχη των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος (κίτρινων) με το προϊόν Protergia Value Fair που έχει «χτιστεί» στη λογική του ειδικού τιμολογίου. Η τιμή του σταθερού σκέλους του ξεκινά στα 0,154 ευρώ ανά κιλοβατώρα που μετά την έκπτωση (ανεξαρτήτως συνέπειας) υποχωρεί στα 0,134 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μετά τη διακύμανση που προσθαφαιρείται κάθε μήνα (ανάλογα με την τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα) η τιμή για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα (πλέον του παγίου 5 ευρώ το μήνα)