Skip to main content

Έως 800 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από την «πτήση» του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο

INTIME NEWS

Θα είναι η μεγαλύτερη IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2010

Έσοδα 700-800 εκατ. ευρώ από την «είσοδο» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, παραχωρώντας το 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένει η κυβέρνηση.

Χθες ανακοίνωσε και επίσημα ο ΔΑΑ, φορέας διαχείρισης του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Ελλάδα, την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εισαγωγή των κοινών μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη μεγαλύτερη δημόσια αρχική διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) ελληνικής εταιρείας που έχει γίνει μετά το 2010.

Πλέον αυτό που μένει είναι να προσδιοριστεί η τιμή διάθεσης της κάθε μετοχής, με την κυβέρνηση να προσδοκά την αναζωογόνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. Από την άλλη πλευρά, ο βασικός μέτοχος, η γερμανοκαναδική AviAlliance, προσδοκά να αναλάβει τον έλεγχο μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας επι- χείρησης.

Ειδικότερα, η AviAlliance, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει, θα προ- χωρήσει στην απόκτηση επιπλέον 10% μετοχών του ΔΑΑ, φτάνοντας να ελέγχει το 50% (συν 60 μετοχές), και πλέον θα καταστεί ο κυρίαρχος μέτοχός του, ενώ η οικογένεια Κοπελούζου θα αποκτήσει δι- καίωμα αγοράς επιπλέον 1%, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 6%. Μέχρι σήμερα πα- ραμένει βασικός μέτοχος, ελέγχοντας το 40% (συν 60 μετοχές) και το management της επιχείρησης.

Το ενημερωτικό δελτίο

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το αργότερο έως το επόμενο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, στις 24 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών επενδυτικών οίκων που λειτουργούν ως ανάδοχοι και σύμβουλοι για τη συναλλαγή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εκδώσουν εκθέσεις έναρξης κάλυψης των μετοχών της εταιρείας, προσδιορίζοντας και τιμές-στόχους.

Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έχουν ήδη γίνει είναι αυξημένο, αφού το αεροδρόμιο αποτελεί ιδανικό όχημα για επένδυση στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ενώ οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις που προσφέρει αποτελούν βασικό θέλγητρο.

Τα λειτουργικά έσοδα της Εταιρείας Αεροδρομίου ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94,6 εκατ. ευρώ ή 24,76%, σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2022 σε 328,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45,8 εκατ. ευρώ ή 16,2% σε σύγκριση με το 2021.

Τέλος, μέσα στην περασμένη χρήση και εν όψει της διάθεσης του 30% από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, ο ΔΑΑ διένειμε στους μετόχους του ιστορικό μέρισμα ύψους 685 εκατ. ευρώ.