Skip to main content

Η ισχυρή παρουσία της JTI στη Θράκη

Το εργοστάσιο στην Ξάνθη όπως αναμορφώθηκε μετά την επένδυση της JTI.

Η εταιρεία αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον κόσμο της περιοχής και ένα θετικό παράδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης

Καταλυτικό ρόλο στην ισορροπημένη σύνδεση της επιχειρηματικής ανάπτυξης με τη βιωσιμότητα της Συμβολαιακής Γεωργίας διαδραματίζει στην Ελλάδα η JTI, η οποία με τις συστηματικές προμήθειες ελληνικών καπνών για τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο στηρίζει συστηματικά την καλλιέργεια καπνού.

Έχοντας πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση για την αναμόρφωση του εργοστασίου στην Ξάνθη, με αύξηση κατά 112% στον όγκο παραγωγής και εξαγωγή του 75% σε 9 χώρες της Ε.Ε., η JTI Ελλάδας αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον κόσμο της Θράκης και ένα θετικό παράδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης.

Μεγάλο μέρος της στήριξης που παρέχει στην τοπική οικονομία αποτελεί και η προμήθεια καπνού, καθώς η JTI αγοράζει τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή των συμβατικών προϊόντων της ανά τον κόσμο, απορροφώντας φέτος περίπου το 1/3 της συνολικής σοδειάς. Στη νέα εποχή της JTI η επενδυτική της πορεία είναι «διπλής κατεύθυνσης»: Συνεχίζει την ηγετική της παρουσία στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού και εισέρχεται δυναμικά και στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με «όχημα» την Καινοτομία και την Τεχνολογία αιχμής. «Η απόφασή μας να δραστηριοποιηθούμε και στα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου συνδυάζει τη μακρά και εδραιωμένη παράδοση της JTI στη βιομηχανία καπνού με την προσφορά σύγχρονων προϊόντων νέας γενιάς. Ωστόσο και σε αυτό το νέο πεδίο, συνεχίζουμε να έχουμε μαζί μας ως διαχρονικούς και σταθερούς εταίρους μας τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές» σημειώνει η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Ελλάδας, κα Γεωργία Καρούντζου, προσθέτοντας ότι για τις ράβδους καπνού που είναι συμβατές με το νέο τεχνολογικό προϊόν Ploom απαιτείται καπνός εξίσου εξαιρετικής ποιότητας.

Η στάση αυτή της JTI Ελλάδας συντονίζεται με την παγκόσμια φιλοσοφία του ομίλου στις συνεργασίες του με τους καπνοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με τον κ. Takehiko Tsutsui, Executive Vice President, Reduced-Risk Products JTI, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας ειδικά για το λανσάρισμα του νέου προϊόντος της εταιρείας στην ελληνική αγορά, «η JTI στοχεύει στο να διασφαλίζει ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες επηρεάζουν θετικά τις εθνικές οικονομίες και τις τοπικές κοινότητες, για τις οποίες επενδύει ετησίως περίπου $40 εκατ. παγκοσμίως, προωθώντας την ευημερία όλων των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας της, συμπεριλαμβανομένων των 62.000 καλλιεργητών, των προμηθευτών και των εμπορικών εταίρων και φυσικά των 46.000 εργαζομένων της σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη διευρυμένη αλυσίδα αξίας, η JTI υποστηρίζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για τα νέα της προϊόντα» αναφέρει ο κ. Tsutsui. Και προσθέτει ότι η παγκόσμια επένδυση της JTI ύψους άνω των 300 δισ. ιαπωνικών γιεν για τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου μεταξύ 2023 και 2025 καθοδηγείται από το πνεύμα της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον, για την εταιρεία και τους ανθρώπους της, για τους καλλιεργητές καπνού, την Κοινωνία και την Οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Α.Ε. και π. Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανάμεσα στον Executive Vice President, ReducedRisk Products JTI, Takehiko Tsutsui (δεξιά), και τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Αλέξανδρο Κοντό.

Συνεργασία win – win

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Takehiko Tsutsui επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ Α.Ε.) και π. Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης, κ. Αλέξανδρο Κοντό, ότι η JTI θα συνεχίσει να αγοράζει πρώτες ύλες από τη ΣΕΚΕ για τα προϊόντα της παγκοσμίως.

Ο κ. Καραμανλής έδωσε τα εύσημά του στη συνεχιζόμενη επένδυση της JTI για το λανσάρισμα του νέου προϊόντος. Χαιρέτισε τις δραστηριότητες της JTI στην ακριτική περιοχή της Θράκης, επισημαίνοντας πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, εξαγωγών αλλά και κοινωνικής συνοχής της περιοχής με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η συνεργασία ΣΕΚΕ – JTI έχει όλα τα εχέγγυα να επεκταθεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση της απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς 2023» στην Ξάνθη, ο κ. Δρόσος Δρόσος, Διευθυντής Παραγωγής ΣΕΚΑΠ Α.Ε., εταιρείας του ομίλου JT, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δίνει η παρουσία της JTI τόσο στην περιοχή όσο και στον κλάδο του καπνού, τονίζοντας ότι «στόχος της είναι να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης» και υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές καπνού από τη ΣΕΚΕ φέτος έφθασαν τα 36 εκατ. δολάρια σε αξία.