Skip to main content

Google: Το 2025 το πρώτο από τρία data centers στην Ελλάδα

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης - Τα ορόσημα της παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας

Δεκαπέντε χρόνια μετά από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google, ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός εκπονεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στη χώρα μας στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η δημιουργία data centers, η παροχή υπηρεσιών cloud αλλά και εφαρμογές βασισμένες στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως υπογράμμισε εκ νέου η γενική διευθύντρια Νοτιονατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, κατά την εκδήλωση για τα 15 χρόνια της εταιρείας στην Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού και του Yossi Matias, Google Vice-President Engineering and Research, η επένδυση της Google στην Ελλάδα υλοποιείται κανονικά  και μέσα στο 2025 θα είναι έτοιμο το πρώτο από τρία data centers που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. H  ολοκλήρωσή τους έως το 2030 θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας, σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα για την Ελλάδα και τον κόσμο επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της χώρας μας για την ηθική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός τεχνολογίας.

Παράλληλα εστίασε στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορους τομείς όπως η πρόβλεψη και διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση  των υπηρεσιών υγείας αλλά και η προάσπιση της Δημοκρατίας έναντι της παραπληροφόρησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη μέχρι τώρα δραστηριότητα της Google στην Ελλάδα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία της εταιρείας στον τομέα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Σημαντικά ορόσημα της Google στην Ελλάδα

  • Η Google άνοιξε τα γραφεία της στην Ελλάδα το 2008, έχοντας πάντα κατά νου το βασικό στόχο της εταιρείας που είναι η διάθεση της πληροφορίας προς όλους -και στην Ελλάδα. Το 2011, η ελληνική έκδοση του Google Maps (maps.google.gr) εμπλουτίστηκε με πληροφορίες για τα ΜΜΜ, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε το Street View. Επίσης, το 2012 κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του YouTube ενώ αντίστοιχα, το 2019, ακολούθησε το YouTube Music και, το 2020, το YouTube Kids.
  • ​​Το 2012 σηματοδότησε την άφιξη του Google Arts and Culture. Μέσα από την νέα αυτή υπηρεσία, χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο μπορούν να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 15 συνεργάτες έχουν ενταχθεί έως τώρα σ΄ αυτή την πλατφόρμα που φιλοξενεί πλέον μια μεγάλη συλλογή από αρχαία κειμήλια, street art, παιδικές ζωγραφιές και έργα από γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές.
  • Η δέσμευση της Google προς την Ελλάδα δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τα προϊόντα της. Το 2014 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο τουρισμός υπήρξε ανέκαθεν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά μέχρι τότε δεν είχε αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η Google στήριξε τους εργαζομένους στο κλάδο του τουρισμού μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Παράλληλα, με το πρόγραμμα Grow Greece with Google που ξεκίνησε το 2020, η Google είχε ως στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της Ελλάδας μέσω της τεχνολογίας. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκπαιδευτούν μέχρι στιγμής πάνω από 275.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
  • Το 2021, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, το Android Earthquake Alerts ξεκίνησε τη πιλοτική λειτουργία του και στην Ελλάδα. Σε μια φυσική καταστροφή κάθε δευτερόλεπτο μετράει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή του κόσμου. H στήριξη στην Ελλάδα σε περιόδους κρίσης συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο του έργου της Google Ελλάδας. Το 2023, η Google επέκτεινε το σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον περιοχές της χώρας μας που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους 7 ημερών.
  • Το 2022, η Google ανακοίνωσε τα σχέδια της για την δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AlphaBeta Economics, μέχρι το 2030, το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400  νέων θέσεων εργασίας.
  • Τον Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε και το “Athens. The city is the museum”, μια κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Google, για να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες και ανεξερεύνητες πλευρές της Αθήνας και η ίδια η πόλη ως ένας τουριστικός προορισμός ιδανικός για όλο το χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αθήνα, όπως επίσης και τους κατοίκους της, μέσω μιας σειράς ακουστικών περιπάτων με τη χρήση των Google Maps, να ανακαλύψουν την πόλη, περπατώντας και να εξερευνήσουν τους μοναδικούς θησαυρούς της μέσα από αυθεντικές ανθρώπινες ιστορίες.
  • Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη Google στην Ελλάδα και για την Τεχνητή Νοημοσύνη από προϊοντική σκοπιά. Το Google Bard “έμαθε” ελληνικά παρέχοντας νέους τρόπους δημιουργικής αλληλεπίδρασης με το Bard. Επίσης η υπηρεσία Immersive View στο Google Maps ενημερώθηκε με προσθήκες ελληνικών μνημείων, όπως ​τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, το Θέατρο του Διονύσου, την Πύλη του Αδριανού και το ναό του Ολυμπίου Διός.

Επίσης, το 2023, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Google Safety Engineering Center (GSEC) στη Μάλαγα της Ισπανίας, ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα παρέχει σε πανεπιστήμια τα απαραίτητα μέσα για την εκπαίδευση των φοιτητών που ενδιαφέρονται για την κυβερνοασφάλεια. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής κοινότητας εκπαιδευτών κυβερνοασφάλειας στα πανεπιστήμια υπό την καθοδήγηση του European Cyber Conflict Research Initiative (“ECCRI”). Μεταξύ των χωρών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και η Ελλάδα.

Τέλος, σήμερα το Google.org ανακοίνωσε τη στήριξή του στο ICLEI Europe με 1 εκατομμύριο ευρώ για την προώθηση περιβαλλοντικών και κλιματικών δράσεων που αξιοποιούν δεδομένα, σε ελληνικές πόλεις. Το ICLEI Local Governments for Sustainability θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρόσκληση όπου οι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 275.000 EUR για τα επιλέξιμα έργα τους.  Η οικονομική στήριξη αφορά σε πόλεις-μέλη του EU Mission for Climate Neutral and Smart Cities που έχουν υπογράψει την “Αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” της ΕΕ. Τέτοιες πόλεις στην Ελλάδα είναι: περιοχές της Αθήνας (Κέντρο, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη), Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα.