Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης»

Συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες εστίασαν ιδιαίτερα στη συζήτησή τους στον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, στην ευεργατική της διάσταση αλλά και στους κινδύνους που που συσχετίζονται με τον μετασχηματισμό που επιφέρει η τεχνολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τρεις τομείς της δημόσιας σφαίρας επάνω στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει σαφή οφέλη για την κοινωνία. Πρόκειται για τους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της υγείας και της παιδείας.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων- πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.

Αναφορικά με την υγεία, έκανε λόγο για μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος, ενώ για τον τομέα της παιδείας υποστήριξε ότι οι προκλήσεις είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Υπογράμμισε έτσι την ανάγκη ανάπτυξης και εργαλείων που θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης ιδιαίτερα στην Ελλάδα και το όραμά μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα μας θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο σκέψης όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να φέρουμε τις εταιρείες τεχνολογίας στο τραπέζι των συζητήσεων και να βρούμε μία νέα έννοια παγκόσμιου ρυθμιστικού συστήματος που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες θα συμμετέχουν. Διότι ο μεγάλος κίνδυνος, ιδίως όσον αφορά τα καθεστώτα που δεν μοιράζονται τις δημοκρατικές αξίες, είναι ότι εμείς θα συμφωνήσουμε σε κανόνες που θα περιορίσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενώ άλλες χώρες θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο. Κι αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, και είναι ήδη υπαρκτός», είπε επίσης.