Skip to main content

Rytis Ambrazevičius (ecoDa) στη Ν: Το νέο εργαλείο αποτελεσματικής διακυβέρνησης και η συνεργασία με το NED Club στην Ελλάδα

Ο νέος πρόεδρος του ecoDa μίλησε στη Ναυτεμπορική για το τι σημαίνει αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση στην πράξη και τα εργαλεία που προσφέρονται για αυτήν

Η αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική επιτυχία και όχι μόνο μίας εταιρείας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Ο Rytis Ambrazevičius, νέος πρόεδρος του ecoDa, εξήγησε στη Ναυτεμπορική πως ουσιαστικά περιλαμβάνει την καλλιέργεια ενός εργατικού δυναμικού με υψηλά κίνητρα και μιας ενισχυμένης εταιρικής εικόνας στα μάτια των μετόχων, των πιθανών υπαλλήλων, των συνεργατών, των προμηθευτών, των πελατών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. «Αυτά τα συλλογικά στοιχεία ενισχύουν την ανθεκτικότητα μιας εταιρείας και τελικά συμβάλλουν στη διαρκή μακροπρόθεσμη επιτυχία της» τόνισε μεταξύ άλλων. Στο πλαίσιο αυτό το ecoDa σχεδίασε ένα νέο εργαλείο, το European Board Diploma, προκειμένου να εξοπλίσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

O κ. Ambrazevičius μίλησε και για τη συνεργασία με το NED Club, σημειώνοντας πως αυτή η συμμαχία έχει ένα τριπλό όφελος για τους διευθυντές των ελληνικών εταιρειών.

Ακολουθεί ολόκληρη συνέντευξη:

Όλοι συμφωνούν ότι η συνετή εταιρική διακυβέρνηση είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό του ρίσκου. Αλλά δεν ορίζουν όλοι την εταιρική διακυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένας όρος που περιλαμβάνει πολλά. Τι σημαίνει για εσάς;

Η παροιμία λέει, «Η καλή εταιρική διακυβέρνηση δεν εγγυάται την επιτυχία μιας εταιρείας, αλλά η κακή εταιρική διακυβέρνηση μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά τις προοπτικές της». Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις που απεικονίζουν αυτήν την αρχή, όπως η Volkswagen, η Theranos, η Silicon Valley Bank και η Wirecard, για να αναφέρουμε μόνο μερικές πρόσφατες. Για μένα, η υγιής εταιρική διακυβέρνηση χρησιμεύει ως απαραίτητο εργαλείο, ακόμη και ως θεμελιώδης πρακτική, για την ενορχήστρωση των επιχειρηματικών λειτουργιών με τον καλύτερο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης σταδιοδρομίας μου που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες σε διάφορες εταιρείες, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση όχι μόνο της οικονομικής επιτυχίας αλλά και ενός ευρύτερου φάσματος επιτευγμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την καλλιέργεια ενός εργατικού δυναμικού με υψηλά κίνητρα και μιας ενισχυμένης εταιρικής εικόνας στα μάτια των μετόχων, των πιθανών υπαλλήλων, των συνεργατών, των προμηθευτών, των πελατών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Αυτά τα συλλογικά στοιχεία ενισχύουν την ανθεκτικότητα μιας εταιρείας και τελικά συμβάλλουν στη διαρκή μακροπρόθεσμη επιτυχία της.

Έχω παρακολουθήσει και συνεχίζω να παρατηρώ τον απτό μετασχηματισμό των εταιρειών καθώς σταδιακά και συστηματικά ενστερνίζονται τις αρχές της ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτή η επιδίωξη ευθυγραμμίζεται όχι μόνο με τους στόχους των μετόχων αλλά και με την ευρύτερη οικονομική φιλοδοξία για την προώθηση ισχυρών, ανταγωνιστικών και επιτυχημένων επιχειρήσεων καθώς και εθνικών οικονομιών.

Σε έναν τόσο απρόβλεπτο κόσμο, ο καθορισμός ενός πλαισίου για τη λήψη αποφάσεων γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που συχνά θεωρείται ως πρωτοπόρος στα ESG, προωθεί ορισμένες αποφασιστικές αλλαγές στο κανονιστικό της πλαίσιο με την οδηγία CSRD. Τι φέρνει αυτή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες;

Οι πρόσφατες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο σηματοδοτούν έναν σημαντικό μετασχηματισμό που χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, ενισχυμένη λογοδοσία και ισχυρό θεμέλιο εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων. Ιστορικά, ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών έχει εμπλακεί στην πρακτική που είναι γνωστή ως «greenwashing», όπου προσποιούνταν την ευθύνη και τη δέσμευση για το περιβάλλον ενώ επιδίδονταν σε παραπλανητικές πρακτικές.

Η εισαγωγή της Οδηγίας για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας εγκαινιάζει μια εποχή τυποποιημένων κανόνων που ισχύουν για όλες τις εταιρείες, καθιστώντας έτσι τη διαφάνεια και την αυθεντικότητα πρωταρχικής σημασίας. Κατά συνέπεια, οι οξυδερκείς καταναλωτές, οι επενδυτές, οι μέτοχοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάκριση μεταξύ πραγματικής εταιρικής ευθύνης και παραπλανητικών αξιώσεων. Οι εταιρείες που λειτουργούσαν προηγουμένως με λιγότερο ηθικό τρόπο βρίσκονται πλέον αναγκασμένες να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Αντίθετα, οι οργανισμοί που έχουν τηρήσει από καιρό τις υγιείς αρχές βιωσιμότητας θα απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Η εφαρμογή της νέας και μελλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα θα έχει σημαντική επίδραση στο κόστος για τις εταιρείες. Πρόκειται για την ανακατανομή της αξίας που δεν θα δοθεί σε μετόχους και οικονομίες. Θα παρακολουθούμε σε ποιο βαθμό οι επενδυτές θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα πραγματικό τεστ για την αξιολόγηση της δέσμευσης των επενδυτών για ESG.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτές τις πτυχές, αλλά για να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας, άλλες χώρες θα πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι εταιρικής διακυβέρνησης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες και ποια είναι τα κύρια «όπλα» που χρειάζεται ένα διοικητικό συμβούλιο για να τους αντιμετωπίσει;

Στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με μυριάδες εδραιωμένους και αναδυόμενους κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν αδυναμίες, που σχετίζονται με το ESG, ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο των δεδομένων, ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης, απειλές για τη φήμη και την επιτακτική ανάγκη για έμπειρη διαχείριση κρίσεων, μεταξύ άλλων. Υπό το φως αυτών των προκλήσεων, είναι επιτακτική ανάγκη τα διοικητικά συμβούλια να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας των οργανισμών τους.

Επιπλέον, εναπόκειται τόσο στα διοικητικά συμβούλια όσο και στους μετόχους να διασφαλίσουν ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι κατάλληλη, χωρίς ελλείμματα σε βασικές αρμοδιότητες. Η συμπερίληψη ανεξάρτητων διευθυντών πρέπει να είναι ουσιαστική και το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να παραμένει σε  επαγρύπνηση. Επιπλέον, ο οργανισμός πρέπει να διατηρεί τρέχουσες και αποτελεσματικές εταιρικές πολιτικές και πρακτικές. Πρέπει να καθιερωθούν σταθερά πρωτόκολλα διαχείρισης κινδύνου και επιμελής δέσμευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η έγκαιρη και κατάλληλη διαφάνεια και γνωστοποίηση αποτελούν εξίσου βασικά στοιχεία αυτής της συνολικής προσέγγισης για τη διαχείριση κινδύνων.

Ο έλεγχος όλης της κοινωνίας στις επιχειρήσεις αυξάνεται. Σε επίπεδο συμβουλίου, αυτό θα σημαίνει ότι οι διευθυντές θα πρέπει να φύγουν από τη λογική του «δείξε μου, για να μου αποδείξεις ότι έκανες το σωστό». Το συμβούλιο πρέπει να βρει τον σωστό τόνο εξηγώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν και πρέπει να αισθάνεται υπεύθυνο να υπερασπιστεί τις επιλογές που έγιναν.

Το ecoDa σχεδίασε ένα νέο εργαλείο, το European Board Diploma, προκειμένου να εξοπλίσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε για αυτό το πρόγραμμα;

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα – το European Board Diploma, σχεδιάστηκε από ανώτερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Βοηθά τους Ευρωπαίους διευθυντές να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τις προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Στόχος του είναι να εμβαθύνει την κατανόησή τους για τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις που τίθενται στην αίθουσα λήψης αποφάσεων και να τους βοηθήσει να προωθήσουν την καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας. Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ως μια εμπειρία μάθησης που ανοίγει τα μάτια και είναι μια εμπειρία μάθησης από ομοτίμους που συμπληρώνεται από πραγματικές μελέτες. Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις ημέρες. Η τέταρτη ημέρα πρέπει να επιλεγεί ανάμεσα σε τρεις επιλογές (επιτροπές ελέγχου, σχέσεις μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων και ζητήματα κλίματος).

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες προωθεί το ecoDa;

Το ecoDa είναι πάνω απ’ όλα ένας φορέας του οποίου ο ρόλος είναι να παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην Εταιρική Διακυβέρνηση, να ενημερώνει τα μέλη του και να λαμβάνει θέση για τα σχέδια προτάσεων. .

Όσον αφορά στην κατάρτιση, εκτός από το Δίπλωμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ecoDa προσφέρει μια πλατφόρμα ανταλλαγών για τα ινστιτούτα μέλη του για να συζητήσουν τόσο το περιεχόμενο όσο και τη μεθοδολογία των εθνικών τους εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το ecoDa είναι προληπτικό σε πολλά θέματα και αντανακλάται στη διάσταση G του ESG. Μόλις δημοσιεύσαμε ένα πολύ χρήσιμο έγγραφο σχετικά με το πώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να θέτουν στον εαυτό τους σημαντικές ερωτήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε δύο άλλες εκθέσεις, η μία από τις οποίες προσφέρει μια επισκόπηση των καθηκόντων και των υποχρεώσεων των διευθυντών στην Ευρώπη και η άλλη μια έρευνα σχετικά με τις αμοιβές των μη εκτελεστικών διοικητικών συμβουλίων.

Τέλος, εργαζόμαστε για ένα μανιφέστο για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφήσει χρόνο στις ευρωπαϊκές εταιρείες να εφαρμόσουν νέες απαιτήσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν την περίοδο παύσης για να έχουν μια ολιστική αξιολόγηση του συνολικού πλαισίου του εταιρικού δικαίου, της υποβολής εκθέσεων και του συνολικού κόστους και των οφελών του που δημιουργούν επιπλέον βάρος για τις εταιρείες και επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας στην Ευρώπη.

Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία σας με το NED Club στην Ελλάδα; 

Η αποτελεσματικότητα των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και η εξαιρετική απόδοση του διοικητικού συμβουλίου, που συμβάλλουν άμεσα στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας, συνδέονται περίπλοκα με την επαγγελματική ικανότητα κάθε μεμονωμένου διευθυντή. Στο δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες αβεβαιότητες, η επίτευξη αριστείας στην εταιρική διακυβέρνηση εξαρτάται από την ενότητα των διευθυντών σε όλη την Ευρώπη. Οι συνεργατικές προσπάθειες για τη διάκριση των βέλτιστων προσεγγίσεων διακυβέρνησης ευνοούν ένα περιβάλλον όπου η ανταλλαγή βέλτιστων γνώσεων και πρακτικών ευδοκιμεί, επιτρέποντας στα διοικητικά συμβούλια να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, τηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διασφαλίζοντας τη διαρκή ανταγωνιστικότητα και επιτυχία της εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενώσεων Διευθυντών (ecoDa) χρησιμεύει ως η ενοποιητική πλατφόρμα για τους διευθυντές στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πάνω από 50.000 διευθυντών διοικητικών συμβουλίων από εταιρείες διαφορετικών μεγεθών και τομέων. Το ecoDa αναλαμβάνει τον ρόλο της φωνής των διευθυντών στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ενεργά για ενισχυμένα ρυθμιστικά πλαίσια που συμβάλλουν στην αύξηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών. Η ιδιότητα μέλους στο ecoDa προσφέρει ένα διπλό πλεονέκτημα σε κάθε εθνικό ίδρυμα και μεμονωμένα μέλη του, επιτρέποντάς τους να συμβάλλουν ενεργά σε ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον της ΕΕ, αποκτώντας παράλληλα γνώσεις για τις πιο πρόσφατες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι την επαγγελματική οξυδέρκεια των μεμονωμένων διευθυντών στο εθνικό ίδρυμα. Επιπλέον, η εκπαιδευτική και συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη που οργανώνεται από το ecoDa είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που είναι επωφελές για κάθε μεμονωμένο μέλος του εθνικού ινστιτούτου διευθυντών.

Η συνεργασία μεταξύ του NED Club και του ecoDa είναι επιτακτική και για τους δύο οργανισμούς. Έμπειροι διευθυντές από ελληνικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας το κυρίαρχο ζήτημα της υπερρύθμισης, αυτή η συμβολή καθίσταται ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο πλαίσιο. Η συνεργασία διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών, τη διαμόρφωση νέων σημείων αναφοράς εταιρικής διακυβέρνησης και τις συνεργατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για συμβούλια σε όλη την Ευρώπη.

Για τους διευθυντές ελληνικών εταιρειών, η συμμαχία παρουσιάζει ένα τριπλό όφελος, που περιλαμβάνει ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, παρακολούθηση των τελευταίων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και αξιοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου διευθυντών διοικητικών συμβουλίων στην Ευρώπη για την επέκταση των επιχειρηματικών ευκαιριών και την προσέλκυση διευθυντών σε διοικητικά συμβούλια τοπικών εταιρειών.

Λίγα λόγια για το ecoDa και το NED Club

To ΕcoDa είναι ένας οργανισμός – ομπρέλα, που εκπροσωπεί τα κύρια εθνικά ινστιτούτα διευθυντών στην Ευρώπη. Τα μέλη του καλύπτουν συνολικά περίπου 50.000 διευθυντές σε 21 χώρες. Το NED Club, ως μέλος του ecoDa, συνεργάζεται με αντίστοιχα σωματεία μελών Διοικητικών Συμβουλίων από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Με οδηγό τις διεθνείς, αλλά και τις εθνικές βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, το NED Club επιδιώκει να διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του, να ενισχύσει τον ρόλο τους ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και να συμβάλλει στη διαρκή ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.