Skip to main content

Αποτελεσματική διαχείριση πλούτου με τη λύση Axia Family Office

Η ανάγκη διαχείρισης του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα family offices αποτελούν σημαντικό αρωγό σε αυτό τον μετασχηματισμό.

Sponsored content

Τα family offices έχουν παραδοσιακά χαρακτηριστεί ως φύλακες του οικογενειακού πλούτου, διαχειρίζοντας περιουσιακά στοιχεία και διασφαλίζοντας την οικονομική ευημερία για τις μελλοντικές γενιές. Στο ψηφιακό τοπίο, η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, τη διασφάλιση και την ενίσχυση του πλούτου, που αποσκοπεί στην κάλυψη των συνεχώς εξελισσόμενων προσδοκιών της αγοράς.
­­­

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου που υφίσταται δριμύτατη ψηφιακή επανάσταση. Η ζήτηση για λύσεις διαχείρισης του ιδιωτικού πλούτου αυξάνεται σημαντικά ως απόρροια του αυξανόμενου αριθμού πλούσιων οικογενειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα family offices δημιουργούνται με ποικίλους τρόπους για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο. Η υιοθέτηση λύσεων λογισμικού για family offices έχει φέρει επανάσταση, αμφισβητώντας τις παγκόσμιες πρακτικές διαχείρισης πλούτου στον κλάδο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ εκείνων των χωρών που ευνοούν τη διαχείριση του ιδιωτικού πλούτου, κατόπιν της ψήφισης του Ν. 4778/2021 και σε μια προσπάθεια να επανακτήσει την ταυτότητα της ως ελκυστικός τόπος για τους διεθνείς επενδυτές. Με βάση αυτόν τον νόμο, ιδρύθηκαν τα πρώτα family offices, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη στη χώρα, όπως η τόνωση της απασχόλησης,  καθώς και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο της.

 Η σημασία της διαχείρισης πλούτου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο
Η διαχείριση πλούτου είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση, διατήρηση και επέκταση της οικονομικής ευόδωσης. Οι βασικοί στόχοι της περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση του πλούτου, την εγγύηση της οικονομικής ασφάλειας και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων για τις μελλοντικές γενιές. Η διαχείριση πλούτου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο δεν περιορίζεται σε φυσικά πρόσωπα υψηλής οικονομικής επιφάνειας (high net worth individuals) ή μόνο σε οικογένειες. Αντίθετα, αποτελεί θεμελιώδη πτυχή που διαπερνά όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των εταιρειών επενδύσεων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η αποτελεσματική διαχείριση πλούτου περιλαμβάνει τη διατήρηση και ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων με παράλληλη μείωση του κινδύνου.

Τα family offices διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση πλούτου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς δεν είναι πλέον απομονωμένα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αντίθετα, στρέφονται όλο και περισσότερο σε πρωτοποριακό λογισμικό και εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών τους, τη βελτίωση των εκθέσεων αναφορών και τη λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιες λύσεις περιλαμβάνουν μια σειρά λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης επενδυτικού χαρτοφυλακίου και του σχεδιασμού περιουσίας και πλούτου.

Διαχείριση Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου
Η αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύπλοκη και πρωταρχικής σημασίας για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι λύσεις λογισμικού family office απλοποιούν αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας πλήρη προβολή των χαρτοφυλακίων επενδύσεων εταιρειών και ιδιωτών, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα όλων των περιουσιακών στοιχείων, παρακολούθηση επενδύσεων και διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων. Με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία, προσαρμόζουν τις στρατηγικές επενδύσεων προληπτικά, ενώ οι διαχειριστές εξοπλίζονται με εργαλεία για την ορθότερη λήψη αποφάσεων και τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων μακροπρόθεσμα.

Σχεδιασμός Περιουσίας και Πλούτου
Η διατήρηση του πλούτου και η αποτελεσματική μεταβίβαση του, αποτελούν τον πυρήνα διαχείρισης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Το λογισμικό για family offices παρέχει εργαλεία που επιτρέπουν σε φυσικά πρόσωπα υψηλής οικονομικής επιφάνειας (high net worth individuals) τη δημιουργία και διαχείριση στρατηγικών, που διασφαλίζουν την προστασία του πλούτου τους και την ομαλή μεταβίβασή του στην επόμενη γενιά. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται συμβάλλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που βασίζονται σε χειρωνακτικό τρόπο, απλοποιεί την επικοινωνία μεταξύ συμβαλλομένων και διασφαλίζει ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα.

Ενοποίηση και ανάλυση
Τα family offices που χρησιμοποιούν τεχνολογία αποκομίζουν σημαντική αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες τους. Το σύγχρονο λογισμικό για family offices απλοποιεί, αυτοματοποιώντας, την κατανομή περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες κατηγορίες, μειώνει σφάλματα που πηγάζουν από χειροκίνητες διαδικασίες και εξοικονομεί χρόνο. Παράλληλα, αναλύει τις τάσεις της αγοράς και τα ιστορικά δεδομένα, προσφέροντας πιο ακριβείς εκτιμήσεις κινδύνου, αυξάνοντας την κλίμακα λειτουργιών και μειώνοντας τον κίνδυνο.

Το data consolidation είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο family office που επιθυμεί την παρακολούθηση αναφορών και την συνολική απόδοση σε πραγματικό χρόνο, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας δεδομένα από διάφορες πηγές (π.χ. Τράπεζες-Θεματοφύλακες, Εξωτερικούς Διαχειριστές, κτλ), γρήγορα και με ακρίβεια.

Single / Multi-Family Offices
Η κατάλληλη δομή σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι το single-family office σε αντίθεση με το multi-family. Μια τέτοια δομή είναι απλούστερη, προσφέροντας καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας για λήψη αποφάσεων, μυστικότητα υψηλού επιπέδου, προστασία της ιδιωτικής ζωής και βέλτιστο έλεγχο. Οι υπηρεσίες που πληρούν τις προϋποθέσεις αναφέρονται στη διαχείριση του πλούτου και των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας. Σύμφωνα με αυτή τη δομή, το εύρος της οικογένειας περιορίζεται σε δύο άμεσες γενιές, δηλαδή τους παππούδες, τους γονείς και τα άγαμα τέκνα.

Μελλοντικές τάσεις και καινοτομίες
Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ιδιωτική διαχείριση περιουσίας, λύσεις όπως το Axia Family Office ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες. Με την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, τα family offices μπορούν να επιτύχουν λειτουργική αποτελεσματικότητα, βελτίωση διαχείρισης κινδύνου, καθώς και μια διαφανή και φιλική προς τον χρήστη εμπειρία.

ESG και Impact Investing, Succession Planning, Cybersecurity και πρόσβαση σε Εναλλακτικές Επενδύσεις αποτελούν τμήμα των τάσεων που διαμορφώνουν τον κλάδο διαχείρισης πλούτου. Από τα παραπάνω, αναμένεται ότι το cybersecurity θα διαδραματίσει έναν από τους πιο κρίσιμους ρόλους, αν όχι τον πιο σημαντικό. Οι λύσεις family office θα ενσωματώνουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, προστατεύοντας τα οικονομικά δεδομένα και τις ευαίσθητες πληροφορίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Μάθηση (ML) προορίζονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων και της αξιολόγησης κινδύνου, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται και μεταβιβάζεται η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων.

Καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος συνεχίζει να εξελίσσεται, η λύση Axia Family Office – που υποστηρίζει λειτουργίες single και multi-family – γίνεται ο συνεργάτης που βοηθά τα family offices να ευδοκιμήσουν στη νέα εποχή της διαχείρισης πλούτου.

 Σύνοψη
Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η διάθεση προηγμένων λύσεων λογισμικού δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Η υιοθέτηση αυτών των λύσεων είναι η οδός προς τη συνολική διαχείριση του πλούτου και την ευημερία τόσο για φυσικά πρόσωπα υψηλής οικονομικής επιφάνειας όσο και για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι λύσεις λογισμικού family office είναι τα κλειδιά για την πλήρη αξιοποίηση της διαχείρισης του πλούτου, με ενισχυμένη διαχείριση χαρτοφυλακίου επενδύσεων και σχεδιασμό για διατήρηση περιουσίας και πλούτου.

Τα family offices δραστηριοποιούνται σε ένα τοπίο, γεμάτο ευκαιρίες και προκλήσεις. Η εναρμόνιση τους με τις τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς.