Skip to main content

Τ. Ιωσηφίδης (E&Y Greece): Αμφίδρομη σχέση των επενδύσεων με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι παράγοντες που ευνοούν τις επενδύσεις σε κλάδους υποδομών αυτή τη περίοδο

Στο οικονομικό κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business με τους δημοσιογράφους Ανέστη Ντόκα και Παύλο Πανταζόπουλο εμφανίστηκε ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, Ernst & Young Greece.

Μίλησε για τις επενδύσεις σε υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη μετασχηματιστική τους δύναμη συνολικά για την ελληνική οικονομία. Εξήγησε τους παράγοντες που κάνουν τη χώρα μας ένα ελκυστικό περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις, μίλησε για τα βασικά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, και παρουσίασε το προφίλ των σημαντικότερων επενδυτών.

«Όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων υπάρχει αμφίδρομη σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές αποφασίζουν την ελκυστικότητα ενός επενδυτικού προορισμού λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης σε υψηλή προτεραιότητα. Στη χώρα μας υπάρχει ένα περιβάλλον clean-tech, υπάρχουν προοπτικές όσον αφορά στην απανθρακοποίηση, υπάρχουν πολιτικές για την εφοδιαστική αλυσίδα, και κυρίως υπάρχει αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Αυτά τα ελέγχουν σε υψηλή προτεραιοποίηση οι επενδυτές και μάλιστα στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό κριτήριο. Φυσικά πρώτο κριτήριο είναι το καλό οικονομικό κλίμα και η πολιτική σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες βλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών και εθνικών ή διεθνικών πολιτικών, αναγνωρίζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να τους δώσει μια επένδυση σε αυτόν τον κλάδο».