Skip to main content

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Το αιολικό πάρκο στη Ρουμανία

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται σε περίπου 4,4GW

Ενεργειακός παίκτης με ισχυρό «αποτύπωμα» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ακόμα πιο πράσινο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι από χθες η ΔΕΗ, με την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία έναντι 1,24 δις. ευρώ, δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας (Δεκέμβριος 2022) και επτά μήνες μετά την υπογραφή της (9 Μαρτίου 2023). Το πρώτο μεγάλο deal «εκτός συνόρων» της ΔΕΗ αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και σε διαδικασία ωρίμανσης(, καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στη ρουμανική αγορά. Η συμφωνία συνιστά μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου της ΔΕΗ να καταστεί leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οριστικοποιείται δε τη στιγμή που ο Όμιλος εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη βρετανική Currys για το δίκτυο καταστημάτων της «Κωτσόβολος», ένα ακόμα δυνητικό mega-deal που αν ολοκληρωθεί θα σημαίνει ότι η ΔΕΗ «αλλάζει πίστα» και στην εγχώρια αγορά λιανικής, με είσοδο σε νέες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τη θυγατρική της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές.: Η ελληνική εταιρία έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες (προσθέτοντας 3,2 εκατ. ευρώ νέους στο πελατόλόγιό της), αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ. Δικτύου Διανομής, αυξάνοντας τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής κατά 40% και παράλληλα «εκτοξεύει» την συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά) σε περίπου 4,4 GW. Επιπλέον, όλη η ηλεκτροπαραγωγή της Enel Romania προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στα συνολικά EBITDA, βελτιώνοντας τους σχετικούς δείκτες ESG, εκτιμάται δε ότι θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Για μια «μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ» έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. «Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania ο όμιλός μας γίνεται ισχυρότερος, καθώς προσθέτουμε στα περιουσιακά μας στοιχεία μια σημαντική εταιρεία με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους και εισερχόμαστε στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας». Στην επίσημη δήλωσή του κάνει λόγο για μια «ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη», καταλήγοντας ότι «Ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης την άνοιξη, η ΔΕΗ είχε ενημερώσει ότι θα χρηματοδοτούσε το deal μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή πενταετούς δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από τράπεζες του εξωτερικού.

Επόμενο ορόσημο για τη ΔΕΗ -που αναμένεται εντός του Νοεμβρίου- είναι τα αποκαλυπτήρια του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου στρατηγικού της σχεδίου, όπου θα εξειδικεύονται οι στόχοι για τα επόμενα έτη μετά την εξαγορά της Enel.

Η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας που δραστηριοποιούνται σε βασικές περιοχές της χώρας. Στον κλάδο εμπορίας και προμήθειας ρεύματος αποκτά τις εταιρίες Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh καθώς και την την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης και η παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευών και ενεργειακών λύσεων. Τέλος, στον κλάδο ΑΠΕ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 534 ΜW (κυρίως αιολικά πάρκα) καθώς και μια δεξαμενή έργων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος περίπου 5,4 GW, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

Τι λέει η Enel

Ο μητρικός όμιλος της Enel Romania, η ιταλική Enel, στη δική της ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το καταβληθέν τίμημα αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης περίπου 1,9 δις. ευρώ (για το 1005) και διευκρινίζει ότι η συμφωνία ενσωματώνει μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής (earn out mechanism), με βάση πιθανή μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της Enel Romania. Τονίζει επίσης ότι η πώληση ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου και δη την επανατοποθέτηση της Enel στις χώρες όπου ο όμιλος έχει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και καθετοποιημένη παρουσία (Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία). Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της άνοιξης ολοκληρώθηκε και η πώληση του 50% της ελληνικής θυγατρικής Enel Green Power Hellas στην αυστραλιανή Macquarie.