Skip to main content

Παπαστράτος: Ατεκμηρίωτη η εξίσωση ηλεκτρονικών τσιγάρων με συμβατικά- αποσύρετε τη ρύθμιση

Την απόσυρση της ρύθμισης για τα καπνικά προϊόντα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ζητεί η εταιρεία Παπαστράτος, η οποία και εγκαλεί την κυβέρνηση για δογματική στάση απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.  

Σε ανακοίνωσή της ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι τα άρθρα 96 και 97 που «ρυθμίζουν» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού τα εξισώσουν «εντελώς ατεκμηρίωτα» με τα συμβατικά τσιγάρα. «Τα προαναφερθέντα άρθρα παρουσιάστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση – χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, και εντελώς αποσπασματικά σε ένα νομοσχέδιο που πραγματεύεται άλλα ζητήματα» υπογραμμίζει.

Θυμίζει πως τον Μάρτιο του 2017, σε μία περίοδο κρίσιμη, μεσούσης της 2ης αξιολόγησης, η εταιρεία ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία και χαρακτηρίζει «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας». Όπως τονίζει η επένδυση εκείνη, που αποσκοπούσε στον μετασχηματισμό του εργοστασίου της προκειμένου να παράγει αποκλειστικά νέα καπνικά προϊόντα, υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και τον Μάρτιο του 2018 το εργοστάσιο έπαψε για πάντα να παράγει συμβατικά τσιγάρα.

Σήμερα η Παπαστράτος 

 • Έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό και τροφοδοτεί 15 από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου με νέα καπνικά προϊόντα
 • Συνεισφέρει με 1 δισεκ. ευρώ το χρόνο στα έσοδα του Κράτους
 • Δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες υψηλής ειδίκευσης, οι οποίες προστίθενται στις 800 υπάρχουσες θέσεις
 • Αγοράζει περίπου τη μισή παραγωγή ανατολικών καπνών της Ελλάδας
 • Είναι ένας ενεργός και υπεύθυνος εταιρικός πολίτης με δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, κάποιες γνωστές στο ευρύ κοινό και άλλες που υλοποιούνται αθόρυβα
 • Είναι έμπρακτα ένας πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτείας στην προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου
 • Ηγείται των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εντός της μητρικής Philip Morris International
 • Βραβεύεται σταθερά ως κορυφαίος εργοδότης

Για την ουσία του νομοσχεδίου η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: 

 • «Τί κι αν σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δυνητική μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα;
 • Τί κι αν όλο και περισσότεροι ανεξάρτητοι και δημόσιοι φορείς υγείας προβαίνουν σε έρευνες και αξιολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και νέων προϊόντων καπνού;
 • Τί κι αν εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως έχουν στραφεί στα εναλλακτικά προϊόντα σε σχέση με το τσιγάρο;
 • Τί κι αν το ίδιο νομοσχέδιο ενστερνίζεται τη μείωση της βλάβης σε άλλους τομείς;

Το Υπουργείο Υγείας καταργεί, μεταξύ άλλων, τη διάταξη που θα επέτρεπε, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο θα έθετε, την δυνατότητα τώρα αλλά και στο μέλλον της ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών για ενδεχομένως λιγότερο βλαβερές επιλογές από το συμβατικό τσιγάρο».

Κατηγορεί το Υπουργείο υγείας ότι «κρατά δογματική στάση και φαίνεται να μην επιθυμεί να ανοίξει καν τον διάλογο και να εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία. Με τα άρθρα 96 και 97 εξομοιώνει όλα τα εναλλακτικά προϊόντα του τσιγάρου με το τσιγάρο, στρέφοντας τελικά τους καπνιστές προς την βλαπτικότερη επιλογή, τη συνέχιση του καπνίσματος».

Τονίζε πως στηρίζει κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει – στην παρούσα φάση – τα δύο επίμαχα άρθρα 96 και 97 και να ανοίξει έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο για αυτά. «Στέρεες συμμαχίες δημιουργεί η συναίνεση και ο ανοικτός διάλογος, όχι η ισοπέδωση» καταλήγει η εταιρεία.

naftemporiki.gr