Skip to main content

Huawei: Σύστημα πυρανίχνευσης με drone παρουσιάστηκε στην Κύπρο

«Κρίσιμη, είναι η προστασία από τις πυρκαγιές», υπογράμμισε ο Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Huawei

Με δεδομένη την κλιματική κρίση και τις μεγάλες πλέον πυρκαγιές που πλήττουν τη Μεσόγειο εξαιτίας των θερμών και ξηρών καλοκαιριών, οι νέες τεχνολογίες όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, μπορούν να χρησιμεύσουν στην έγκαιρη ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών σώζοντας ζωές και περιουσίες.

Η Huawei και η Cyta, σε συνεργασία με την startup PROBOTEK, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, με την ονομασία “Smart and Green Village”, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Η Κύπρος άλλωστε αντιμετωπίζει συχνά δασικές πυρκαγιές ιδίως τη θερινή περίοδο.

Η λύση αναπτύχθηκε στο πάρκο Αθαλάσσας, όπου και έλαβε χώρα η παρουσίαση, και τα χαρακτηριστικά της παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

H Huawei παρέχει τη χορηγία για το πιλοτικό πρόγραμμα, η Cyta τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και η Probotek τη λύση (solution).

Ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Πρώτος Συντηρητής Δασώ

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Πρώτος Συντηρητής Δασών που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου ανέφερε: «Η πρωτοβουλία αυτή, φανερώνει τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Huawei Technologies (Cyprus), αναφορικά με την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές».

Τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, «και πολύ περισσότερο, δεν περισσεύει κανείς. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα επιβεβαιώνεται η βούληση του ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του καινοτόμου προγράμματος ανίχνευσης πυρκαγιάς “Smart & Green Village” από την Huawei».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Smart & Village Event” της Huawei, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας δήλωσε: «Πρωτοβουλίες όπως αυτή υποστηρίζουν τη στρατηγική που έχει αναπτύξει το Υπουργείο μας για την ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που, όταν επιλυθούν, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας

Οι δυνατότητες του 5G και το βλέμμα στο μέλλον

Από την πλευρά του ο Chief Commercial Officer της CYTA, κ Γιώργος Μετζάκης, επεσήμανε: «Το δίκτυο 5G της Cyta θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου ανίχνευσης πυρκαγιών από την Huawei, με  συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, απαραίτητης για τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η ανάπτυξη του 5G ανοίγει απίστευτες δυνατότητες, από την επανάσταση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών έως την τροφοδοσία έξυπνων πόλεων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια διαδικασία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

«Η τεχνολογία πρέπει να βοηθά τη φύση»

Ο κ. Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Huawei, στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι η Huawei θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία πρωτοβουλιών και λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων όχι μόνο στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών σε πολλούς κλάδους συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Η τεχνολογία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη φύση. Αντίθετα, θα πρέπει να βοηθά τη φύση να ευδοκιμήσει. Εξάλλου, οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και το 5G, ενσωματώνονται με ταχείς ρυθμούς και εφαρμόζονται εκτενώς σε διάφορους κλάδους. Αυτό διευκολύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και επιφέρει απτά οφέλη προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο Chief Commercial Officer της CYTA, κ Γιώργος Μετζάκης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Darwin’s Cirlce με θεματική “Vienna Tech for Green Initiative”, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων αφιερωμένων στην επίτευξη βιωσιμότητας.

Στην Αθήνα η πρώτη δοκιμή

Η λύση ανίχνευσης πυρκαγιάς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 στην Αθήνα. Έκτοτε τα χαρακτηριστικά της έχουν δοκιμαστεί και βελτιωθεί, επομένως φέτος εισάγεται στην επόμενη χώρα που πλήττεται από το πρόβλημα των πυρκαγιών.

Η εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην Κύπρο αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής συνεισφοράς με την ονομασία του “Smart & Green Village” το οποίο στοχεύει στην παροχή ευρείας συνδεσιμότητας και «έξυπνης» εκπαίδευσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

R. Kedzia: Ελπίζουμε μια τέτοια λύση να εφαρμοστεί το συντομότερο 

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση, ο VP της Huawei στην Ευρώπη, κ. R. Kedzia επεσήμανε: «Η Ελλάδα ήρθε αμέσως στο μυαλό μου με όσα βλέπαμε στις ειδήσεις με τις μεγάλες πυρκαγιές, οπότε αυτό που σκεφτόμαστε είναι πως (με αυτήν την τεχνολογία) μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον. Ελπίζω να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν μια τέτοια λύση και είμαστε σε επαφή με τους ιθύνοντες».

«Δεν είμαστε ο end-to-end πάροχος αυτής της λύσης. Εμείς χρηματοδοτούμε την ιδέα. Δεν είναι μόνο για πυρκαγιές, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που χρειάζονται τέτοιες λύσεις. Ωστόσο η πιο κρίσιμη, είναι η προστασία από τις πυρκαγιές», υπογράμμισε.

«Από πλευράς τεχνολογίας δεν υπάρχει πρόκληση. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς επίσης και η νομοθεσία. Για παράδειγμα τι ύψος μπορεί να καλύπτει, τι δεδομένα μπορεί να συλλέγει, όλα είναι θέμα ρυθμιστικών αρχών, τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών», τόνισε ο κ. Kedzia.

«Είναι μια λύση που μπορεί να καλύψει και μεγαλύτερη έκταση».

Probotek: Στα 2,59 λεπτά ο χρόνος απόκρισης

Ο CEO της Probotek, κ. Γιώργος Δελαπόρτας, μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε: «Εδώ είδαμε μια παρουσίαση. Στόχος μας είναι να το κάνουμε, να δείξουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Προς το παρόν μιλάμε για δράση δεν μιλάμε για υλοποίηση 100%».

«Η Huawei χορηγεί το πιλοτικό. Χρειάζεται σύμφωνη γνώμη ιθυνόντων, μια ειδική ανάλυση και μελέτες για το ποια σημεία και επίπεδα μπορούμε να το βάλουμε και κατόπιν πόσους αισθητήρες χρειάζονται, πόσα drones κλπ».

«Ο χρόνος απόκρισης είναι στα 2,59 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση, να πάει το drone να επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχει φωτιά και κατόπιν η ενημέρωση όσων χρειάζεται».