Skip to main content

Τι συζήτησαν χθες οι θεσμοί με τις τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια, επέκταση, κέρδη στο επίκεντρο της ατζέντας.

Μια ατζέντα γεμάτη από θέματα, όπως κόκκινα δάνεια, ομόλογα, αποτελέσματα, χρηματοπιστωτική επέκταση και όχι μόνον, συζήτησαν χθες οι τράπεζες με τους θεσμούς σε conference call που είχαν οι τελευταίοι με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η πολυθεματική συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε μια σειρά από καυτά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πορεία των τραπεζών  μεταξύ των οποίων:

  • Διαμόρφωση της ποιότητας του ενεργητικού. Οι θεσμοί ζήτησαν από τις τράπεζες να τους “σκανάρουν” τις τάσεις για τη δημιουργία νέων  δανείων του σταδίου 2 αλλά και για δάνεια ρυθμισμένα τα οποία οδηγούνται ξανά στο να γίνουν κόκκινα.

Οι ελληνικές τράπεζες ας σημειωθεί πως πέραν κάποιων συγκεκριμένων περιπτώσεων επιχειρηματικών δανείων για τα οποία έχουν λάβει σχετικές προβλέψεις δεν παρατηρούν την τάση για τη δημιουργία ενός νέου πορτοφολίου κόκκινων δανείων. Σε ότι αφορά τους ιδιώτες του κυμαινόμενου επιτοκίου τα επιτόκια παραμένουν παγωμένα ενώ σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η μικρή χρηματοπιστωτική επέκταση είναι μερικώς διασφαλιστική της κατάστασης.

  • Το πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οφειλετών, η συντήρηση και η πρόοδος αυτού ήταν ένα ακόμη θέμα συζήτησης καθώς οι θεσμοί επιθυμούν να σταματήσει η στήριξη από τις τράπεζες όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τη δημιουργία του αρμόδιου φορέα που έχει καθυστερήσει.
  • Οι εξελίξεις σε σχέση με τον Ηρακλή και η αναθεώρηση του προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων που δεν έχει ολοκληρωθεί μέσω του προηγούμενου Ηρακλή παρά τις σχετικές εγκρίσεις των θεσμών απασχόλησε τη διμερή συνάντηση. Κοινός τόπος ήταν και παραμένει πως ο νέος Ηρακλής αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα μέσα στον Οκτώβριο χωρίς να διαφοροποιούνται οι όροι που είχαν ήδη συμφωνηθεί σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις.
  • Η κερδοφορία στο πλαίσιο του επιτοκιακού περιθωρίου και ο σχεδιασμός της επιτοκιακής πολιτικής από τις τράπεζες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτουν δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα σημείωσαν οι τράπεζες στους θεσμούς.

  • Σχεδιασμός για την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια την αποπληρωμή των  TLTRO αλλά και των εκδόσεων MREL αποτέλεσε κομμάτι της συζήτησης με τις ελληνικές τράπεζες να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να έχουν καλύψει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στα παραπάνω θέματα.
  • To χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών και το hedging που διενεργούν οι τράπεζες για την προστασία τους αποτελεί πάγιο θέμα στην ατζέντα των θεσμών όπως  επίσης και οι εγγυήσεις.
  • Εκτενής συζήτηση διενεργήθηκε και σε ότι αφορά τα business plans  των τραπεζών καθώς επίσης και τα προγράμματα μετασχηματισμού τους, την ψηφιοποίησή τους τα σχέδια επέκτασής τους.
  • Οι τάσεις πιστωτικής επέκτασης ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο μέσα από προγράμματα και από το RRF όσο και χωρίς αυτά ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ανέλυσαν οι τράπεζες με τους θεσμούς δεδομένης της προβληματικής πιστωτικής επέκτασης που χαρακτηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.