Skip to main content

Numil Hellas: Άλμα 77% στα έσοδα

Αλλά και διευρυμένες ζημιές - «προίκα» από τη συγχώνευση με Danone

Η απορρόφηση της Danone αλλά και η επίτευξη οργανικής ανάπτυξης στις κατηγορίες ειδικής διατροφής βρεφών και ενηλίκων ενίσχυσαν την εικόνα των εσόδων της Numil Hellas, – που είναι ευρέως γνωστή με το σήμα Nutricia-, με την εταιρεία ωστόσο να «κουβαλά» την «προίκα» διευρυμένων ζημιών ύψους περί τα 20  εκατ. ευρώ που απέκτησε μετά την συγχώνευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για την περσινή χρήση, τα έσοδα της Numil Hellas διαμορφώθηκαν σε 29,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2021 εμφανίζοντας ενίσχυση 77%. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην εγχώρια αγορά ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές στην Κύπρο η αξία των οποία διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «H αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας οφείλεται τόσο στην ενσωμάτωση της δραστηριότητας εμπορίας των γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων από το δεύτερο μισό του έτους, όσο και στην οργανική ανάπτυξη στις κατηγορίες ειδικής διατροφής βρεφών και ενηλίκων. Η θέση της εταιρείας στις κύριες κατηγορίες δραστηριοποίησης της παρουσίασε αύξηση κυρίως λόγω της εισαγωγής καινοτόμων προϊόντων και της επένδυσης στην πολυκαναλική διάθεση τους. H εταιρία κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι έντονες πληθωριστικές τάσεις σε όλη την διάρκεια του έτους».

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία γιαουρτιού οι εγχώριες επιδόσεις της Danone τα τελευταία χρόνια αφορούσαν σε ένα τζίρο περί τα 9-9,5 εκατ. ευρώ ήτοι μερίδιο αγοράς σε αξία 4,1% και σε όγκο πωλήσεων 3% με βάση τα στοιχεία της Circana για το 2022.

Ωστόσο, η Danone έχει σημαντική παρουσία στα φυτικά γαλακτοκομικά με τα σήματα Alpro και Provamel να κατέχουν υψηλά μερίδια στη κατηγορία.

Σε ο,τι αφορά στο βασικό βραχίονα της Numil τη κατηγορία των βρεφικών τροφών, η ανελαστικότητα της δαπάνης και η μηδενική ύπαρξη ιδιωτικής ετικέτας στην κατηγορία «θωρακίζει» τις πωλήσεις ακόμα και σε μια ιδιαίτερα πληθωριστική περίοδο.

Σε  επίπεδο κερδοφορίας, τα Μικτά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 11,7 εκατ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 32%, το οποίο προέρχεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων

Τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 57%  διαμορφώθηκαν σε 461 χιλιάδες ευρώ, έναντι 1,07 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα κατά 55% περίπου υποχώρησε η καθαρή κερδοφορία που διαμορφώθηκε σε 317 χιλ ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία της Numil μέχρι σήμερα, έχει διαμορφώσει τα αποτελέσματα σε συσσωρευμένες ζημιές ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εξαιρουμένων των λογιστικών ζημιών της εντός της χρήσης συγχωνευόμενης επιχείρησης Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα αε. Σύµφωνα µε τον ισολογισµό της για το 2021, η Danone AE εμφάνισε καθαρές ζημιές 119.662,04 ευρώ, ενώ υπάρχουν επίσης ζηµιές των προηγούµενων χρήσεων ποσού που αγγίζουν τα 20 εκατοµµύρια ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος της ζηµιάς (18,5 εκατ. ευρώ) να οφείλεται στην αποζηµίωση του δικαιώµατος διανοµής των εµπορευµάτων.

Σχετικά με την μελλοντική πορεία της εταιρεία, όπως τονίζεται στην έκθεση «θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο ρυθμός των γεννήσεων, τα ποσοστά ανεργίας, η οικονομική ύφεση, το επίπεδο των κρατικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς παράγοντες της αγοράς».