Skip to main content

Τράπεζα Χανίων: ΑΕΑΠ και αύξηση κεφαλαίου

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετατρέπεται από συνεταιριστική σε ανώνυμη Εταιρία και προβαίνει άμεσα σε αύξηση 7,5 εκατ. ευρώ ενώ εκδίδει και ομόλογο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Τη δυνατότητα χωρίς να απωλέσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στις τράπεζες που δεν είναι συνεταιριστικές θα επιδιώξει η Τράπεζα Χανίων που μετατρέπεται από συνεταιριστική σε ανώνυμη Εταιρία και προβαίνει άμεσα σε αύξηση 7,5 εκατ. ευρώ ενώ εκδίδει και ομόλογο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία μέσα στο 2024 θα προχωρήσει σε γεναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως δηλώνει η διοίκηση της τράπεζας με στόχο την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο και την πιστωτική της επέκταση και εκτός Κρήτης.

Συγχρόνως  αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία της η τράπεζα συστήνει εταιρεία επενδύσεων ακινήτων.

Καθώς η τράπεζα με τη σημερινή της μορφή όπως δηλώνει ο  πρόεδρος της και διευθύνων σύμβουλος της κ. Μαρακάκης αποκλείεται από τα κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης το πιστωτικό ίδρυμα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συμμετέχει στον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών από το 1993 και έχει στηρίξει σθεναρά την τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την διάρκεια της κρίσης, η τράπεζα δεν προχώρησε σε πλειστηριασμούς κατοικιών απλών πολιτών.

Η Τράπεζα Χανίων συμμετέχει στην Ευρωπαική Ομοσπονδία ηθικών και εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA ) ενώ επιλέχθηκε μέσα από χιλιάδες τράπεζες.

Η αύξηση κεφαλαίου της τραπεζας διενεργείται  από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου . Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα διαθέτει ενεργητικό 674 εκατ. ευρώ με 27.214 μεριδιούχους . Η αύξηση κεφαλαίου για τους μεριδιούχους προσφέρεται με προνομιακή τιμή μερίδας 8,10 ευρώ.

Η Τράπεζα Χανίων  διαθέτει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο γης και ακινήτων στην Κρήτη μέσω της θυγατρικής (74,46% ) Κρητικά Ακίνητα. Στο χαρτοφυλάκιο της, ανήκουν αστικά ακίνητα εισοδήματος αξίας 36 εκατ. ευρώ καθώς και χιλιάδες στρέμματα οικοπέδων άμεσης εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης, οικόπεδα παραθεριστικής κατοικίας, εκτάσεις για ιδιωτική πολεδόμηση σε περιοχές Περπο κλπ. Η Τράπεζα έλαβε τις εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εισφερθούν ακίνητα για την σύσταση εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ ) με σκοπό το φορολογικό όφελος από το ειδικό καθεστώς που ισχύει γι αυτές τις εταιρείες. Με την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο, θα δοθεί η ευκαιρία αποεπένδυσης για τους ιδιώτες μετόχους ενω θα εκπληρωθεί και το κριτήριο της διασποράς.

Η τράπεζα είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,64% το 2022 με  καταθέσεις 599 εκατ. ευρώ. Οι χορηγήσεις των δανείων ανήλθαν σε 483 εκατ. ευρώ και τα NPEs σε 226 εκατ. ευρώ με κάλυψη 42,52%.