Skip to main content

Πλαστικά Θράκης: Στα 30 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις του ομίλου το 2023

Εκτίμηση για σημαντική κερδοφορία EBITDA στο σύνολο της οικονομικής χρήσης

Στην υλοποίηση του προγραμματισμένου επενδυτικού του πλάνου, που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ για το 2023, προχωρά ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, σύμφωνα με τη διοίκηση κατά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών του αποτελεσμάτων. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται κυρίως στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες δραστηριοποίησής του.

Αναφορικά με το Α’εξάμηνο 2023, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €180,1 εκατ., συγκριτικά με πωλήσεις ύψους €212,7 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των μέσων τιμών πώλησης (τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πρώτων υλών κυμάνθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου και οι τιμές πώλησης είχαν κινηθεί αυξητικά) αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης πτώσης των όγκων ύψους 5,6%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €24,1 εκατ. με τα συγκρίσιμα μεγέθη του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022 να ανέρχονται σε €25,3 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη προερχόμενα από προϊόντα COVID-19 ύψους περίπου  €4,7 εκατ. (το ΕΒΙΤDA του α’ εξαμήνου του 2022 ανερχόταν σε €30 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των κερδών από προϊόντα Covid – 19).

Η μικρή υποχώρηση της τάξης του 4,7%, οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας), πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Ωστόσο όπως τονίζει η διοίκηση της εισηγμένης   για ένα ακόμα τρίμηνο επετεύχθη σταθερή, βιώσιμη, ισχυρή κερδοφορία.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι η επίτευξη αυτή συντελέστηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, που καταδεικνύει τη δυνατότητα του Ομίλου να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, παρουσιάζοντας ευελιξία και ανθεκτικότητα, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής απόδοσής του στο μέλλον.

Για το σύνολο του 2023 η διοίκηση εκτιμά ότι, αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊοντικές ομάδες παραμένει μειωμένη, και το τρίτο τρίμηνο θα επιτευχθεί σημαντική κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου σε έντονες και δυσμενείς συνθήκες, να παραμένει προσηλωμένος και να επιτυγχάνει τους στόχους του.

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαλάμος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαστικά Θράκης, «το 2023 αποτελεί μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από ύφεση, υψηλό πληθωρισμό και αβεβαιότητα. Σε αυτές τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, ο Όμιλος πετυχαίνει για ακόμα ένα τρίμηνο την διατήρηση των αυξημένων επιπέδων κερδοφορίας του, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική του θέση. Επιπροσθέτως, συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, σε αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας και στη βελτίωση της κοστολογικής του βάσης, στοχεύοντας παράλληλα στη διαρκή προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντολογικού του αποτυπώματος».