Skip to main content

Νέα στρατηγική για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε πρώτο πλάνο τίθεται η κουλτούρα ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και αναγνώρισης των ανθρώπων - Η Ντάλια Τόμπρου, προϊσταμένη Συντονιστικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Εθνικής Ασφαλιστικής, στη «Ν»

Στην Εθνική Ασφαλιστική, η κουλτούρα ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και αναγνώρισης των ανθρώπων έχουν κυρίαρχο αξιακό ρόλο, αναφέρει σε συνέντευξη της στη «Ν», η κ. Ντάλια Τόμπρου, προϊσταμένη Συντονιστικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές στο διοικητικό προσωπικό με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, όπως και με τις δρομολογούμενες προσλήψεις.

Ποιες αλλαγές επέρχονται στην κουλτούρα λειτουργίας και ανάπτυξης της Eθνικής Aσφαλιστικής; Τι είναι αυτό που θα αλλάξει στην εταιρεία και θα τη διαφοροποιήσει σε σχέση με ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη δράση της;

«Είναι αλήθεια ότι η νέα μετοχική και διοικητική ηγεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει κινητοποιήσει τις εσωτερικές μας δυνάμεις για αλλαγή και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτή τη νέα πορεία, κρατάμε τα καλύτερα από το χθες και τα ενσωματώνουμε στο σήμερα και στο αύριο. Τι σημαίνει αυτό για την κουλτούρα μας;

Σημαίνει ότι η πελατοκεντρικότητα και η εξωστρέφεια βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργίας μας. Αλλάζουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε λύσεις αλλά και τον τρόπο που υποστηρίζουμε την εφαρμογή τους. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει ρόλο-κλειδί σε αυτό. Ο τρόπος που λειτουργούμε εσωτερικά αλλάζει επίσης. Υπήρχαν πολλά silos, ενώ πλέον όλοι τρέχουνε στην ίδια κατεύθυνση με ένα κοινό όραμα. Μοιραζόμαστε αυτό το όραμα ανοιχτά με όλους, κάνουμε town hall, επικοινωνούμε ανοιχτά με όλα τα επίπεδα της οργάνωσης. Όλοι ξέρουνε που πάμε, όλοι μαζί.

Συγχρόνως προσελκύουμε νέο ταλέντο, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας, με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά και το εντάσσουμε στο νέο μοντέλο λειτουργίας. Στη νέα Εθνική Ασφαλιστική, η κουλτούρα ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και αναγνώρισης των ανθρώπων, η διαφάνεια και η ανταμοιβή έχουν κυρίαρχο αξιακό ρόλο».

Θα θέλατε να μας περιγράψετε εν συντομία τις αλλαγές που επέρχονται στο διοικητικό προσωπικό με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, όπως και με τις δρομολογούμενες προσλήψεις;

«Όπως ήδη σας είπα, το ανθρώπινο δυναμικό της νέας Εθνικής Ασφαλιστικής που χτίζουμε, θα είναι διαποτισμένο με τις ισχυρές αξίες της ιστορικής και πρώτης ασφαλιστικής, που βρέθηκε πάντα στο πλευρό των Ελλήνων, στην προσπάθειά τους, στα μικρά και στα μεγάλα. Θα υποστηρίξουν με τη γνώση τους αλλά και με νέες δεξιότητες το ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού μας. Άρα, στο ήδη υψηλό επίπεδο εργαζομένων μας προσθέτουμε νέο ταλέντο, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, ώστε να υποστηριχθεί το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και απόδοσης.

Στο υψηλό διοικητικό επίπεδο ανασυνθέσαμε την Εκτελεστική Ομάδα, ενώ έχουν σχεδιαστεί και ήδη υλοποιούνται προσλήψεις για 50 νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτές θα προστεθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περίπου 140 νέες προσλήψεις που θα προέρχονται από το δυναμικό των ανθρώπων που γνωρίζουν την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς απασχολούνταν έως σήμερα με συμβάσεις έργου μέσω τρίτων εταιρειών. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς μεγαλώνουμε, αναπτυσσόμαστε και αλλάζουμε, αξιοποιώντας τη σωρευμένη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων μας μαζί με τις δεξιότητες που φέρνουν τα νέα ταλέντα που μπαίνουν τώρα στην εταιρία μας».

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά του Συλλόγου των εργαζομένων στην εταιρεία;

«Στην Εθνική Ασφαλιστική έχουμε εδραιωμένη κουλτούρα διαλόγου και συνεννόησης. Η διακυβέρνηση των υπεύθυνων οργανισμών δεν μπορεί ποτέ να γίνεται ερήμην των ανθρώπων που τους συγκροτούν. Έχουμε διακριτούς ρόλους μεν, αλλά μόνο μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε τον κοινό στόχο του επιτυχημένου μετασχηματισμού. Διότι αν δεν αλλάξουμε, η ιστορία θα μας προσπεράσει. Δεν περισσεύει κανείς που θέλει πραγματικά να εργαστεί για τον κοινό σκοπό.

Αυτή ακριβώς η συνεννόηση βρίσκει και το σύγχρονο περιεχόμενό της στο σήμερα, με νέα διοίκηση, οργανική και μετοχική, στην κοινή προσπάθεια όλων για να δούμε την Εθνική Ασφαλιστική στη νέα της κορυφή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα και να συνεργαστεί με υπεύθυνο τρόπο για τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ευημερία και ανάπτυξή τους, για την ομαλή ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων, με κοινό στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας.

Προσωπικά, μόνο θετική προσδοκία έχω, διαφορετικά θα ήταν άρνηση της πραγματικότητας και το μέλλον θα μας ξεπεράσει».

Ποια χαρακτηριστικά επιχειρείτε να προσδώσετε στο προφίλ του εργαζόμενου στην Εθνική Ασφαλιστική, όπως και στα στελέχη της;

«Στην ιστορική μας διαδρομή έχουμε εδραιώσει τις αξίες μας. Είμαστε οργανισμός με γερά θεμέλια, υπερήφανη ιστορία και υπερήφανα στελέχη για τη συμβολή μας στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Το καταφέραμε αυτό διότι αλλάζαμε και προσαρμοζόμαστε. Αναγνωρίζαμε τις προκλήσεις της εποχής και καταφέραμε να ηγηθούμε της αγοράς μας για περισσότερα από 130 έτη.

Άρα, η εργασιακή κουλτούρα που αφουγκράζεται, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που προτείνει νέους τρόπους λειτουργίας και απόδοσης, που δίνει λύσεις στους ανθρώπους, αυτή είναι η κουλτούρα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεν διστάζουμε να δοκιμάσουμε το νέο, ακόμα και αν έχουμε το ρίσκο του λάθους. Θα μάθουμε από αυτό. Θέλουμε τους ανθρώπους που μπορούν να μετατρέψουν την τόλμη τους, ακόμα και το λάθος, σε συλλογική γνώση, σε εργασιακή απόδοση».

Πόσο ελκυστική εργασιακά είναι η Εθνική Ασφαλιστική; Πώς διαφοροποιείται το εργασιακό της περιβάλλον έναντι των εταιρειών του ανταγωνισμού της και πώς το περιβάλλον αυτό θα μετεξελιχθεί το επόμενο διάστημα;

«Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι μας έχουν ένα υψηλό ποσοστό εργασιακής δέσμευσης και υπερηφάνειας για την εργασία τους στην Εθνική Ασφαλιστική.

Με εδραιωμένο περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας, άριστες εργασιακές συνθήκες, περιβάλλον σεβασμού προς τον άνθρωπο και των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε εργαζόμενου.

Ενδεικτικά αναφέρω το φιλικό ωράριο εργασίας, τις επιπλέον άδειες, την κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών, τις διατακτικές σίτισης, τα δώρα παιδιών, τις επιβραβεύσεις για την εισαγωγή παιδιών σε πανεπιστήμια, τις προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Ο μετασχηματισμός ενισχύει τους λόγους για να ενταχθεί ένα νέο στέλεχος στην εταιρεία, να γίνει μέρος του ωραίου ταξιδιού αλλαγής».

Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε και ποιες οι στοχεύσεις σας σε ότι αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού;

«Θέλω να υπογραμμίσω ένα ξεχωριστό σημείο των στοχεύσεων μας: Ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα, πιστεύω, για έναν εργαζόμενο είναι η αναγνώριση των προσπαθειών και η αντίστοιχη επιβράβευση, είτε ηθική είτε οικονομική. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμε ήδη ένα νέο σύστημα αναγνώρισης και αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων.

Ένα σύστημα βασισμένο σε συμπεριφορές και δεξιότητές αλλά και με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Μαζί θα υπάρχει και πλάνο ανάπτυξης, δυνατότητα ανατροφοδότησης, βελτιωτικών κινήσεων και προτάσεων και ευρύ πρόγραμμα upskilling και reskilling με προγραμματισμό εκπαιδεύσεων, κλπ».

Ο CEO της εταιρείας έχει αναφερθεί στο diversity ως στρατηγική επιλογή στο πεδίο της εργασίας. Ποιο είναι το περιεχόμενο μιας τέτοιας επιλογής και τι αναμένεται ως όφελος για την Εθνική Ασφαλιστική;

«Το diversity έχει πολλές πτυχές. Στην Εθνική Ασφαλιστική πιστεύω ότι ήδη έχουμε αρκετά στοιχεία που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της διαφορετικότητας, πλειοψηφία γυναικών, γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, πλήρης ισότητα μισθών και εξέλιξης, εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες πλήρως ενταγμένοι που αξιοποιούνται, σεβασμός ιδεών και αξιών κλπ.

Το περιεχόμενο της διαφορετικότητας για την Εθνική Ασφαλιστική αφορά στην προσέλκυση ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους, από περιβάλλοντα που ως σήμερα δεν στοχεύαμε.

Πιστεύουμε ότι το όφελος θα είναι πολλαπλό. Οι φρέσκες ιδέες από διαφορετική οπτική, θα προκαλέσουν αλλαγή, ίσως τέτοια που δεν έχουμε καν φανταστεί. Αυτό θα είναι ένα στοιχείο, που σε συνδυασμό με την τεράστια τεχνογνωσία, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μας προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ποιες προκλήσεις συναντάτε στα εργασιακά θέματα, συμμετέχοντας στο ταξίδι του εταιρικού μετασχηματισμού που επιχειρεί γενικότερα η Εθνική Ασφαλιστική;

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας που θα αξιοποιεί τη σωρευμένη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων μας και θα την αθροίζει με την εμπειρία και τις δεξιότητες που φέρνουν τα νέα ταλέντα που μπαίνουν τώρα στην εταιρεία μας.

Παράλληλα, η χρήση της τεχνολογίας, οι καλές διεθνείς πρακτικές , οι νέες διαδικασίες, η μείωση των πολλών ιεραρχικών επιπέδων, όλα μαζί δημιουργούν ένα εργασιακό πλαίσιο που απαιτεί ευελιξία, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και επαναπροσδιορισμό ανάλογα με τις εξελίξεις».

Δεν ήταν λίγοι στην αγορά όσοι χαρακτήριζαν την Εθνική Ασφαλιστική βαρύ Δημόσιο σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της. Θεωρείτε τον χαρακτηρισμό αυτό δίκαιο ή υπερβολικό;

«Ναι υπάρχει η αίσθηση ότι λειτουργούσε σαν το “Δημόσιο”, αλλά κάθε μέρα κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού. Η Εθνική Ασφαλιστική υπήρξε μέρος ενός ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ήδη από την εποχή που ήμασταν υπό το μετοχικό έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, μίας εκ των κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Όταν η λειτουργία της εθνικής οικονομίας είχε αυξημένο κρατικό έλεγχο.

Γνωρίζουμε από που ερχόμαστε και τιμούμε το παρελθόν μας. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την σημερινή επιτακτική ανάγκη αλλαγής. Όπως άλλωστε κάναμε πάντα στην μεγάλη ιστορική διαδρομή μας και παραμέναμε ηγέτης στην αγορά μας. Οι εποχές δεν είναι ίδιες, η αγορά μας έχει μετασχηματιστεί, η Ελλάδα η ίδια έχει μετασχηματιστεί και βρίσκεται στο πιο φιλόδοξο σημείο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.

Εμείς, με νέα διοίκηση, με νέο μέτοχο, με νέες στρατηγικές στοχεύσεις, αλλά πάντα έχοντας στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους, το μέλλον μας είναι μπροστά και σκοπεύομε να το κατακτήσουμε από τις νέες κορυφές μας. Αλλάζουμε, λοιπόν. Και έχουμε αποδείξει ότι προσαρμοζόμαστε στην εποχή μας με τρόπο που αναλογεί στον ηγέτη της αγοράς».

Εθνική Ασφαλιστική: Σε εφαρμογή πλάνο 135 προσλήψεων