Skip to main content

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στη Mytilineos

Δύο φορές υπερκάλυψαν οι επενδυτές την ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. της εταιρείας - Στο 4% το επιτόκιο.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της Mytilineos, μέσω της οποίας η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4%, που κυμάνθηκε στο κατώτατο σημείο του εύρους απόδοσης (4%-4,5% που είχε ορίσει η εταιρεία).

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε δύο φορές, καθώς οι προσφορές υπερέβησαν το 1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρείας, είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, που διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό για ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών. Οι ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν τα 456 εκατ. από τα 500 εκατ. ευρώ της έκδοσης (ποσοστό δηλαδή άνω του 91%).

Πρόκειται για μια εξέλιξη που διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας -κάτι που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος- και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού όχι μόνο στις προοπτικές της Mytilineos -που βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και μεγέθυνσης των βασικών της μεγεθών με επενδύσεις στοχευμένες στην ενεργειακή μετάβαση-, αλλά και στις προοπτικές της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες εταιρείες που θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mytilineos προς το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς και το κλείσιμο του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών χθες το απόγευμα, διατέθηκαν συνολικά 500.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η καθεμία, με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση από επενδυτές που συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 1,006 δισ. ευρώ. Η τελική απόδοση των τίτλων ορίστηκε σε 4%, όπως και το ετήσιο επιτόκιο. Οι ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 456.000 ομολογίες (91,2% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, και β) 44.000 ομολογίες (8,8% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.

Πώς θα αξιοποιηθούν

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι είναι επταετούς διάρκειας και δεν συνοδεύονται από παροχή εξασφαλίσεων.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν από τη Mytilineos για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (έως 255 εκατ. ευρώ) και κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Ειδικότερα, η εταιρεία θα διαθέσει: ποσό έως 100 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο Κοινού Ομολογιακού Δανείου, ποσό έως 100 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank για την πληρωμή οφειλής Κοινού Ομολογιακού Δανείου και ποσό έως 55 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή οφειλής Κοινού Ομολογιακού Δανείου. Ποσό μέχρι 236,2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Mytilineos σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του ομολογιακού δανείου.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα πιστοποιηθεί η καταβολή των αντληθέντων κεφαλαίων και τα ομόλογα θα παραδοθούν στους επενδυτές μέσω καταχώρισης σε Λογαριασμούς Αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Ιουλίου.