Skip to main content

Η JPMorgan στην Αθήνα: Η λίστα των επαφών της και τι προσδοκά

Ένα σημαντικό ταξίδι στην Ελλάδα με επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό περιεχόμενο πραγματοποιεί η JP Morgan, η οποία θα ολοκληρώσει τον κύκλο συνομιλιών της σήμερα στη χώρα μας.

Οι απεσταλμένοι της JP Morgan συνομίλησαν με πλήθος κυβερνητικών παραγόντων, με τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και με εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες, στο πλαίσιο της εντυπωσιακής ανάκαμψης της χώρας, όπως άλλωστε ανέφερε στην πρόσκλησή του ο οίκος. Η επίσκεψη της JP Morgan σηματοδοτεί:

  • Τις προσδοκίες για την απόκτηση ταχύτατα επενδυτικής βαθμίδας μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης νέας κυβέρνησης.
  • Την περαιτέρω ανάκαμψη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
  • Το γεγονός πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον story στο πλαίσιο της απορρόφησης σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων και της διοχέτευσής τους στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Η ατζέντα στις τράπεζες

Συνομιλώντας χθες με τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος εστίασε στην πιστωτική επέκταση με και χωρίς το RRF, στην εξέλιξη των εσόδων από τόκους, στους νέους στόχους των τραπεζών, στη δημιουργία νέων και πιο σοφιστικέ προϊόντων και φυσικά στην πορεία της οικονομίας.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων για συνομιλίες, που ήδη ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, ανήκουν οι: Aegean Airlines, Alpha Bank, Τράπεζα της Ελλάδος, Εurobank, Υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ, Hellenic Energy, Intrum Hellas, IOBE, Mυτιληναίος, Eθνική Τράπεζα, Piraeus Bank, Prodea, Terna Energy. Όπως προκύπτει και από τον κατάλογο των προσκεκλημένων εταιρειών, ο οίκος εστιάζει στις τράπεζες, μιας και αυτές θα διακινήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ασφαλώς ο οίκος θέλει να δει την πορεία του τουρισμού στη χώρα και εάν αυτή ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, και το real estate, που στην Ελλάδα σημειώνει μεγάλη ανάκαμψη, παρά τον πληθωρισμό και τους φόβους πως στην αγορά αυτή θα υπάρξει αποεπένδυση. Επίσης έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες που ορίζουν τα των δημοσίων επενδύσεων.

Γιατί focus στην Ελλάδα

H αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να δώσει περαιτέρω βάθος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μια περίοδο που η άνοδος των επιτοκίων δυσκολεύει τις κοινές χρηματοδοτήσεις.

Με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας ένα μεγάλο πλήθος από funds θα αποχωρήσει από την ελληνική αγορά και νέα κεφάλαια θα εισέλθουν σε αυτήν, αφού είναι πολλοί οι χρηματοοικονομικοί φορείς που «βλέπουν» Ελλάδα, χωρίς όμως τελικώς να επενδύουν σε αυτήν, μιας και εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν παρά να το πράξουν παρά μόνον σε χρηματιστήρια με επενδυτική βαθμίδα.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει νέα φρέσκα κεφάλαια, πιθανόν και με καινούργιους επενδυτικούς προορισμούς, έναντι των προηγούμενων. Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν μια χρυσή ευκαιρία για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους να δημιουργήσουν χώρο για νέες προμήθειες, αλλά και για τις εισηγμένες εταιρείες να βελτιώσουν με φθηνότερο τρόπο την επενδυτική τους βάση από εκείνον του δανεισμού.

Επομένως, παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη μια σημαντική κούρσα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι πολύ πιθανόν, όπως τουλάχιστον βλέπουν οι οίκοι αυτοί, είτε να συνεχιστεί είτε και να επαυξηθεί