Skip to main content

Συνέχεια στην κόντρα Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης και Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και μέσω ανακοινώσεων συνεχίζεται  η «κόντρα» μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ειδικότερα, η Zυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε σήμερα το πρωί ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίηση της σχετικά με εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις δικαστικές αίθουσες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΖΜΘ «η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ψευδορκίας, που είχε προσάψει η Αθηναϊκή εναντίον στελεχών της ΖΜΘ και ενός ανεξάρτητου διανομέα, που είχαν καταθέσει εναντίον της Heineken στην Ελλάδα ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέδειξε ότι η Αθηναϊκή χειραγωγούσε την αγορά, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών. Μέσα από κακόβουλες νομικές ενέργειες και ατελείωτες αγωγές και εφέσεις, η Αθηναϊκή προσπάθησε να μας εκφοβίσει και να καταπνίξει το δικαίωμά μας να προσφύγουμε δικαστικά κατά του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού. Όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό».

Η απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Από πλευράς της η Αθηναϊκή ζυθοποιία σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επισημαίνει ότι «παρατηρούμε ότι ο κ. Πολιτόπουλος επιλέγει, σε έναν μήνα γεμάτο προγραμματισμένες δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, να ανασύρει επικοινωνιακά μια απόφαση του Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι αυτό αποσκοπεί καθαρά στη δημιουργία κλίματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει και μελλοντικές αποφάσεις, και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα στο άμεσο μέλλον, μετά και από τις νομικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνουμε την εμπιστοσύνη μας στις αρχές και τους θεσμούς της χώρας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική μας δικαίωση και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια».

Να σημειωθεί ότι πέρα από την εκδίκαση μιας σειρά αντίστοιχων καταγγελιών της Αθηναϊκής, εκκρεμεί και εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που κατέθεσε η ζυθοποιία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υπ’ αριθμ. 4055/2017  απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το αρχικό πρόστιμο που είχε επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή στην Αθηναϊκή  μειώθηκε στα 26,73 εκατ. ευρώ από 31,45 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά η σχετική απόφαση της Ε.Α το 2014 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκδόθηκε επί της καταγγελίας της Μύθος Ζυθοποιίας κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και επί της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά ζύθου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι της Heineken και της Αθηναϊκής στο Εμπορικό Δικαστήριο του  Άμστερνταμ, τον Φεβρουάριο του 2017. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2018.