Skip to main content

Περί Ανάπτυξης: Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας

Η «ποιότητα» είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης ενός οργανισμού, καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του, στη βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών ή/και προϊόντων του και στην αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των πελατών του.

Τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας παρέχουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε οργανισμός μπορεί να ποσοτικοποιήσει την «ποιότητά» του και, επομένως, να την παραμετροποιήσει, με σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας μπορεί να αναπτυχθεί και να εφαρμοσθεί με επιτυχία από επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σε μία εταιρεία εμπνέει εμπιστοσύνη στον πελάτη, στην αγορά, στους εργαζομένους και γενικότερα προσδίδει κύρος και αξιοπιστία.

Τα κυριότερα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του, αφορούν τα εξής:

1. Βελτίωση της δημόσιας εικόνας της επιχείρησης: Ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών και της αγοράς προς την επιχείρηση, καθώς δείχνει τη δέσμευση της εταιρείας στην παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών.

2. Αυξημένη ικανοποίηση του πελάτη: Εστιάζει στην ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πελατών. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, διατήρηση των υφιστάμενων πελατών και απόκτηση νέων.

3. Ελαχιστοποίηση λαθών: Επικεντρώνεται στην πρόληψη και τη μείωση των λαθών. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση πόρων.

4. Βελτίωση διαδικασίας ελέγχων: Προωθεί την επιθεώρηση και τον έλεγχο των διαδικασιών, προϊόντων ή υπηρεσιών. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αξιοπιστία και ποιότητα του αποτελέσματος.

5. Χρήση του προτύπου ως μέσο προώθησης και μάρκετινγκ: Η συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ως μέσο προώθησης της επιχείρησης.

6. Διείσδυση στην παγκόσμια αγορά και αύξηση των εξαγωγών: Η συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα ενισχύει την ευκαιρία για διείσδυση σε παγκόσμιες αγορές και αύξηση των εξαγωγών.

7. Ελαχιστοποίηση των προστίμων – συμμόρφωση με νομοθεσία: Προωθεί τη συμμόρφωση της επιχείρησης με την ισχύουσα νομοθεσία, μειώνοντας τον κίνδυνο προστίμων ή δικαστικών διαφορών.

Μαρία Σερεμετάκη, Administration Services Manager

www.bssplus.gr