Skip to main content

ΔΕΗ: Το γ’ τρίμηνο η ολοκλήρωση της εξαγοράς ENEL στη Ρουμανία

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η: Στο 1,2 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία φέτος- Διανομή μερίσματος το 2024

Το 1,2 δισ, ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ για τη φετινή χρήση, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί για κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024 όπως έχει προγραμματιστεί. Σημειώνεται ότι και η χρήση του 2022 ήταν κερδοφόρα, ωστόσο αποφασίστηκε (και εγκρίθηκε σήμερα από την γενική συνέλευση) η μη διανομή μερίσματος για την χρήση του περασμένου έτους. Τονίζεται ότι οι μέτοχοι υπερψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης με ποσοστό άνω του 98,8%.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έως το Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας (που εγκρίθηκε προ ημερών και από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας καθώς οδηγεί μεταξύ άλλων σε αύξηση των πελατών κατά 57 %, των παγίων διανομής κατά 40 %, της ισχύος ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία κατά 14 % και των προς ανάπτυξη έργων κατά 50 %.

Πρόκειται, όπως είπε, για ιδανική επιλογή από γεωγραφική και οικονομική άποψη. Το τίμημα της εξαγοράς είναι 1,26 δισεκ. Ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά €1,15 δισ. (αύξηση δηλαδή κατά 40%). «Το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία  προέρχεται από τη δραστηριότητα της Διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό “πράσινου EBITDA” στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε ακόμα -στο πλαίσιο της παρουσίασης που έκανε προς τους μετόχους-  ότι παρά την ενεργειακή κρίση, η εταιρεία προχωρά σταθερά στην υλοποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου, που έχει ως  βασικούς πυλώνες την δυναμική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής και την ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων λιανικής. Το σχέδιο αυτό θα επικαιροποιηθεί το φθινόπωρο. Όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης, ούτε το επενδυτικό πλάνο ούτε και το κόστος δανεισμού της ΔΕΗ θα επηρεαστεί ουσιωδώς από τον πληθωρισμό (κι τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ για την αντιμετώπισή του), λόγω του υψηλού ποσοστού δανείων με σταθερά επιτόκια και του επαρκούς περιθωρίου στο Στρατηγικό Σχέδιο.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υψηλή ρευστότητα λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον, επιβεβαίωσε τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη (παρά τις όποιες προσωρινές καθυστερήσεις που επιτάσσει η θωράκιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού) και σχολίασε ότι η πρόοδος που καταγράφεται στην αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Ο κ. Στάσσης είπε ακόμα ότι η καθετοποιημένη θέση της ΔΕΗ θωρακίζει την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της εταιρείας από τυχόν παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ρυθμιστικές παρεμβάσεις (όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων σε ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια)

«Μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο δρόμος μπροστά είναι πράσινος, ψηφιακός και πελατοκεντρικός», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Στις σημαντικές εξελίξεις του 2022 περιλαμβάνεται η διατήρηση ανθεκτικής κερδοφορίας (επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ύψους 954 εκατ. Ευρώ) παρά την ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επενδύσεων από 438 σε 686 εκατ. Ευρώ (+57 %), η αντιστροφή της αύξησης του καθαρού χρέους και η συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με συνολικό ποσό ύψους 1,8 δισεκ. Ευρώ, μέσω των εκπτώσεων στα τιμολόγια, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και της έκτακτης φορολογίας που διαμορφώθηκε σε 245,3 εκατ. Ευρώ.

Σε επίπεδο πελατών – καταναλωτών σημειώνεται μεταξύ άλλων η μείωση του πλήθους και της διάρκειας των διακοπών ηλεκτροδότησης, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 38 εκατ. σε σχέση με το 2021 και η μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών.