Skip to main content

Τα σενάρια για την πώληση της Κωτσόβολος από τη Currys

Αναμένεται υψηλό τίμημα για τη δημοφιλέστερη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών της αγοράς - Γιατί αποεπενδύει η Currys από την Ελλάδα

Αποεπενδύει η Currys από την Ελλάδα και την Kωτσόβολος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία θα επανεξετάσει τη στρατηγική της σχετικά με την επένδυσή της στην Κωτσόβολος.

Ποιος θα είναι ο νέος αγοραστής της Κωτσόβολος, την εταιρεία με το ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, είναι το βασικό ερώτημα μετά και την επίσημη ανακοίνωση της αγγλικής Currys, μητρική της ελληνικής εταιρείας, ότι «επανεξετάζει τη στρατηγική της αναφορικά με την επένδυσή της στην Κωτσόβολος, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της».

Οι καλύτερες επιδόσεις

H Currys έβαλε πωλητήριο λοιπόν σε μία από τις θυγατρικές της με τις καλύτερες επιδόσεις, με εκτιμώμενο τζίρο οικονομικής χρήσης 1/5/2022-29/4/2023 για την Κωτσόβολος άνω των 700 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η πολυεθνική ακολουθεί μια διαδικασία που μοιάζει σχεδόν με ανοιχτή πρόσκληση σε υποψήφιους επενδυτές, κάτι που δεν είναι σύνηθες στον κλάδο και την Ελλάδα, δείχνοντας όμως έτσι ότι βάζει ψηλά τον πήχη του τιμήματος για την ελληνική αλυσίδα και πιστοποιώντας την πρόθεσή της να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία.

Η Currys χρειάζεται ρευστότητα και τα μηνύματα από τη λιανική των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της Δυτικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται, δεν είναι θετικά. Η κατανάλωση στην Ευρώπη δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω του συνεχιζόμενου πληθωριστικού κύματος.

Η συνήθης τιμή

Οι εταιρείες του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών συνήθως πωλούνται με αποτίμηση 3-5 φορές τα κέρδη τους, στην περίπτωση της Κωτσόβολος όμως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε το τίμημα να ξεπερνάει τις 7-8 φορές την κερδοφορία της εταιρείας, με δεδομένο ότι η αλυσίδα διαθέτει ηγετικό μερίδιο αγοράς, που φτάνει κατά μέσο όρο στο 40% των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, διαθέτει εκτενές και σωστά τοποθετημένο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με την πλειοψηφία του τζίρου να προέρχεται από την Αττική και το υπόλοιπο από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.

Το κυριότερο όλων όμως είναι πως η Κωτσόβολος διαθέτει μία από τις καλύτερες, μεγαλύτερες και πλήρως ενημερωμένες βάσεις πελατών που ξεπερνούν ακόμη και τις βάσεις λιανικής τραπεζών, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία που έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες η αλυσίδα στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Οι γνώστες του χώρου φωτογραφίζουν ως επίδοξους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένους διεθνείς παίκτες της αγοράς με δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο της λιανικής, που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς και μεγάλη εμπειρία στην καταναλωτική αγορά.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από fund, ενώ περιορισμένα θεωρούνται τα περιθώρια για μια επενδυτική κίνηση με αμιγώς ελληνικό χρώμα, αν και υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα σε αρκετές ελληνικές εταιρείες με συναφές αλλά και διευρυμένο επενδυτικό προφίλ, οι οποίες μάλιστα δεν εμπίπτουν στην περίπτωση της εν δυνάμει δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, που θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη για επένδυση στον κλάδο.