Skip to main content

Άνω των 6 εκατ. οι επενδύσεις της Καρέλιας για φέτος

Ικανοποιητική κρίνεται από τη διοίκηση η έως τώρα φετινή πορεία των πωλήσεων της εταιρείας.

Επενδύσεις ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει η Καρέλιας κατά την οικονομική χρήση του 2023, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των υποδομών του εργοστασίου, αλλά και την αύξηση της παραγωγής των πλέον δημοφιλών σημάτων της, η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει ανοδικές τάσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πορεία του Ομίλου κατά τους πρώτους μήνες του 2023 κρίνεται ως ιδιαιτέρα ικανοποιητική, αφού, εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στο κόστος πρώτων υλών αλλά και εντατικοποίησης του ανταγωνισμού από προϊόντα εναλλακτικού τρόπου παροχής νικοτίνης, ο όγκος πωλήσεων δείχνει να διατηρείται σε ελαφρά ανοδικά επίπεδα, ενώ ο κύκλος εργασιών σημειώνει σημαντική άνοδο μετά και από τις αυξήσεις εργοστασιακών της τιμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους πρώτων υλών.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται επίσης η πορεία του όγκου πωλήσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2ου τριμήνου 2023. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία προχώρησε σε σειρά λανσαρισμάτων στη κατηγορία του κομμένου καπνού (Roll Your Own), στην ισπανική αγορά και σε χώρες της Βαλκανικής, ενώ ετοιμάζεται και λανσάρισμα σημάτων της στην ίδια κατηγορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του 2023, ο όγκος πωλήσεων στις διεθνείς  αγορές κινείται στα υψηλά επίπεδα του 2022, με αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Άπω Ανατολής μετά από αρκετό διάστημα, αλλά και στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της Τουρκίας, των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Αιγύπτου. Ικανοποιητική πορεία αναμένεται και στις βαλκανικές αγορές, όπου, όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία καπνικών προϊόντων στη Βουλγαρία και την Αλβανία από τη μία δίνουν τη δυνατότητα για μικρές αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές, από την άλλη όμως εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης της αγοράς και αλλαγής των τάσεων των μεριδίων.

Στην ελληνική αγορά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και σταθερότητα στον καπνό για στριφτό. Παρότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης, επισημαίνει πως τα σήματά της δείχνουν ισχυρή ανθεκτικότητα και συνεχίζουν την αξιοζήλευτη πορεία των προηγούμενων ετών από πλευράς όγκου και εσόδων. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2023 είναι αισιόδοξες και κατά συνέπεια αναμένονται αυξημένες πωλήσεις στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των πρώτων υλών, περαιτέρω αυξήσεις θα είναι μεμονωμένες. Ήδη σε μερικά βοηθητικά υλικά παρουσιάζεται μια ελαφρά μείωση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο ρυθμός μειώσεως δεν θυμίζει σε τίποτα τις εκρηκτικές αυξήσεις που έγιναν πέρσι, γεγονός που επηρεάζει ακόμη τα αποτελέσματα.

Η Καρέλιας το 2022 κατέγραψε άνοδο του συνολικού όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα κατά 5,01% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μερίδιο αγοράς της ανέρχεται στο 19,17%.  Στην κατηγορία του καπνού για στριφτό τσιγάρο, το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνει είναι στο 27,33%, ελαφρώς ενισχυμένο έναντι της προηγούμενης χρήσης. Στα καταστήματα Duty Free και ταξιδιωτικής λιανικής η εταιρεία υπερδιπλασίασε τους όγκους πωλήσεων στα τσιγάρα και στον καπνό (+117% και +130% αντίστοιχα).