Skip to main content

Ασφαλιστικές: Εν καιρώ η επανατοποθέτηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε αυτή τη φάση το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ρηχό για να τοποθετηθεί μία ασφαλιστική εταιρεία.

Αμέσως μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, και μετά από ένα διευρυμένο  – διαρκή κύκλο επαφών με κυβερνητικά αλλά και πολιτικά στελέχη, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποφασίσουν αν και πότε θα επανατοποθετήσουν στο επενδυτικό ραντάρ τους το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως επεσήμαιναν χθες στη «Ν» ανώτατα στελέχη της αγοράς, σε αυτή τη φάση το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ρηχό για να τοποθετηθεί μία ασφαλιστική εταιρεία. Ως εκτούτου θα απαιτηθεί χρόνος για την επανάκτηση, εκτός της επενδυτικής βαθμίδας και της απαραίτητης εμπιστοσύνης που θα πρέπει να αποπνέει συνολικά η οικονομία έναντι της διεθνούς κοινότητας, πρώτου οι ασφαλιστικές εταιρείες στραφούν εκ νέου επενδυτικά στην Ελλάδα.

Τα ανωτέρω συζητήθηκαν στο περιθώριο του διημέρου 23ου Διεθνούς Insurance and Reinsurance Meeting, που διοργανώνει στην Ύδρα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Μιλώντας κατά τις εργασίες του συνεδρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, απηύθυνε προσκλητήριο προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για να έρθουν πιο κοντά στην χρηματιστηριακή αγορά.

Η κ. Λαζαράκου αφού υπογράμμισε το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των εταιρειών που έχουν στρέψει την προσοχή τους την ελληνική αγορά κεφαλαίου.

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

«Στηρίζουμε γενικότερα τις επιχειρήσεις ώστε να κατανοήσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και να καταστεί πιο γρήγορη και εύκολη η συμμετοχή τους όπως και των επενδυτών στις αγορές κεφαλαίου», επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στάθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά της ασφαλιστική αγορά ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τον υψηλό πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή μεταξέλιξη συνολικά της οικονομίας, το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης του μέσου έλληνα πολίτη όπως και την βαριά νομοθεσία που καλούνται να εφαρμόσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Intime News

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου στις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ περί μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Όπως είπε, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική τοποθέτηση, την οποία θα έπρεπε στηρίξει και η αντιπολίτευση, καθότι το υποστηριζόμενο μέτρο ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις στις ασφαλίσεις περιουσίας.

Τέλος, στο περιθώριο του ασφαλιστικού συνεδρίου δημοσιοποιήθηκε η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου SRS από τον όμιλο Ardonagh.

Σχετικά με το εν λόγω deal ανακοινώθηκε ότι «αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου διείσδυσης σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Η εξαγορά αυτή παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στην Ardonagh Europe να αξιοποιήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη SRS, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της νότιας Μεσογείου, ενισχύοντας την παρουσία του Ομίλου στην περιοχή».