Skip to main content

ΕΛΤΕ: 532 επενδυτικά σχέδια φέρουν τη «σφραγίδα» των ορκωτών ελεγκτών

Συνολικού προϋπολογισμού 7,2 δισ. ευρώ.

Τη «σφραγίδα» των ορκωτών ελεγκτών φέρουν 532 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7,2 δισ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο σε ειδική εκδήλωση με αντικείμενο τα αποτελέσματα των ελέγχων των ορκωτών στα projects που χρηματοδοτούνται από τα δυο εν λόγω «εργαλεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές έλεγχοι στα 136 δάνεια  που έχουν συναφθεί με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)  συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση projects συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση των κονδυλίων των δανείων του RRF για την πρώτη περίοδο, ανήλθε στο 19%. Οι πράσινες επενδύσεις ανήλθαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33%, ενώ οι ψηφιακές επενδύσεις ξεπέρασαν το 22%.

Από πλευράς κλάδων, τα πρωτεία έχει ο κλάδος της βιομηχανίας ακολουθούμενος από την ενέργεια, τον τουρισμό, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών και τις τηλεπικοινωνίες.

Τονίστηκε επίσης ότι  στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν ελεγχθεί 396 επενδυτικά σχέδια (σε σύνολο 1293 υποβληθέντων). Οι επιχορηγήσεις ανήλθαν στο ποσό των 567 εκ. ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν στον Νόμο ανήλθαν στο ποσό των 61 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των σχεδίων που ελέγχθηκαν ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ.

Η «ακτινογραφία» των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων  κ. Άδωνις Γεωργιάδης που τόνισε την συμβολή των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών στην ταχύτητα  υλοποίησης  των επενδύσεων αλλά και στο γεγονός ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον μετά την προσπάθεια τεσσάρων χρόνων.

Ακολούθησε  πάνελ συζήτησης με συμμετέχοντες τον  Νίκο Ματζούφα Διοικητή του Ταμείο Ανάκαμψης, τον Σωκράτη Παλαιοκρασσά Διευθυντή Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Α.Ε., Ανδρέα Ταπρατζή CEO  της  Avis Greece με συντονιστή των ορκωτό ελεγκτή λογιστή κ. Βασίλη Τζίφα.  Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες οι κρίσιμοι στόχοι που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και οι σημαντικές διαδικασίες που τέθηκαν σε λειτουργία ενώ αναπτύχθηκαν και τα διδάγματα που έχουν αντληθεί και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αναλογικά σε άλλες περιπτώσεις.