Skip to main content

Η νέα στρατηγική της Lavipharm: Το πρόγραμμα επενδύσεων, οι συνεργασίες και οι στόχοι

Ο Βασίλης Μπαλούμης, Γενικός Διευθυντής Οικονoμικών Υπηρεσιών Ομίλου, μιλάει στη «Ν» για τη νέα σελίδα της εταιρείας

Έχοντας περάσει σε νέα εποχή μετά την ΑΜΚ, η διοίκηση της Lavipharm δηλώνει αποφασισμένη να εστιάσει στους τομείς, όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει πλεονεκτήματα, όπως η διαδερμική τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων. Ο όμιλος πρόσφατα δημοσίευσε δυναμική αύξηση εσόδων για το 2022, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση δημοσίευσης αποτελεσμάτων τριμήνου κι εννεαμήνου. Ο Βασίλης Μπαλούμης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου, μίλησε στη «Ν» για τους στόχους της εταιρείας, τις συνεργασίας και τα σχέδια που έχει στα σκαριά, ενώ εξήγησε γιατί ο ίδιος αγόρασε πρόσφατα και πάλι μετοχές της Lavipharm.

Η Lavipharm είναι μία από τις παλαιότερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας και έχει πετύχει να ξεπεράσει μία σειρά κρίσεων κατά την πορεία της. Πώς επηρεάζεται σήμερα από το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, που πυροδοτούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει;

Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας αμυντικός κλάδος,  ανθεκτικός σε μακροοικονομικές διακυμάνσεις. Σήμερα  ζούμε σε ένα  περιβάλλον, όπου οι  εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα είναι ραγδαίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση ενεργειακού κόστους, η άνοδος των επιτοκίων,  οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ένα μείγμα αλληλεπιδράσεων σε όλους τους τομείς. Οι εποχές απαιτούν από τις εταιρείες να είναι γρήγορες, ευέλικτες και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους στις συνθήκες που επικρατούν. Η νέα ηγεσία της Lavipharm είναι αποφασισμένη να εστιάσει στους τομείς όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα, κάτι που απαιτείται σε ένα τόσο ρευστό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η επιτυχής έκβαση της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) μας έδωσε τους απαραίτητους πόρους για να επενδύσουμε μεταξύ άλλων στη διαδερμική τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων, ένας τομέας όπου έχουμε αναμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η στρατηγική ανάπτυξης αξιολογεί πολύ σοβαρά κάθε επενδυτικό ρίσκο.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνον η Lavipharm αλλά το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, είναι το clawback, που συμπιέζει ασφυκτικά το περιθώριο κέρδους.  Για αυτό το λόγο, επικεντρωνόμαστε σε τομείς που δεν επηρεάζονται από rebate και clawback, όπως η εξωστρέφεια, προκειμένου να προσφέρουμε στους μετόχους μας  τις προσδοκώμενες  αποδόσεις των κεφαλαίων που επένδυσαν στην εταιρεία μας.

Το 2022 πετύχατε αύξηση των εσόδων σε διψήφιο ποσοστό, ενώ τα μηνύματα από τους πρώτους μήνες του 2023 είναι επίσης θετικά. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τις πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς αγορά φέτος;

Όπως δημοσιεύσαμε πρόσφατα, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου προ rebate & clawback για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη κατά 29,1% κι ανέρχονται σε  10,34 εκατ. ευρώ έναντι 8,02 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα για το 2022. Η ίδια τάση  συνεχίζεται και το Μάρτιο. Η αύξηση των πωλήσεων από την αρχή του έτους έως σήμερα  είναι σε πλήρη ακολουθία με τον στόχο ετήσιων πωλήσεων προ rebate και clawback ύψους 59,7 εκατ. ευρώ, όπως αυτός έχει γνωστοποιηθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ.   Το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης, το οποίο προστέθηκε πέρσι στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιό μας,  έχει ήδη πραγματοποιήσει στην Ιταλία  πωλήσεις  ύψους 1,7 εκατ.  Ευρώ από τις αρχές του έτους μέχρι και  20 Μαρτίου. Εκτός από το patch κλονιδίνης,  αναμένουμε νέο ρεκόρ εξαγωγών και των άλλων προϊόντων μας.  Ο στόχος μας για την εγχώρια αγορά είναι να αυξήσουμε εκ νέου το μερίδιό μας στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα OTC, σε συνεργασία με  τους στρατηγικούς μας εταίρους, όπως είναι η Zentiva και η Tikun Europe.

 Συνεργασίες όπως αυτή με την Tikun Europe φαίνεται να έχουν κεντρικό ρόλο στα σχέδιά σας. Μιλήστε μας για αυτές

Οι νέες προϊοντικές σειρές της TIKUN Europe αφορούν τόσο στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα, όσο και τη νέα, εξειδικευμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής κανναβιδιόλης/CBD που παράγεται σε πιστοποιημένο εργοστάσιο της Γαλλίας. Η Lavipharm, στο πλαίσιο της συνεργασίας, είναι μία από τις δύο εταιρείες που έχει  αναλάβει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Tikun.  H αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς καταδεικνύοντας την ανάγκη της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών. Στην ελληνική αγορά, η συμφωνία με την TIKUN Europe ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Lavipharm στις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες ήδη επικεντρώνεται, όπως της Ογκολογίας, του Χρόνιου Πόνου και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Σημαντική είναι επίσης η συνεργασία της Lavipharm με τη Zentiva για την εισαγωγή, προώθηση και διανομή φαρμακευτικών προϊόντων της στην Ελλάδα. Και οι δύο αυτές συνεργασίες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την κερδοφορία της εταιρείας διότι προσθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα στις ίδιες θεραπευτικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται η Lavipharm και με αυτόν τον τρόπο εκτός από την αύξηση των πωλήσεων δημιουργούνται συνέργειες μεγάλου μεγέθους και στον τομέα των εξόδων.

Μετά την επιτυχή ΑΜΚ,  η Lavipharm έχει εισέλθει ευρύτερα σε μία νέα εποχή. Ποιο είναι το πλάνο σας για τα επόμενα χρόνια; Τι έχετε στα σκαριά; 

Καταρχήν, υλοποιούμε άμεσα και σταθερά το πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίo περιλαμβάνει την αναβάθμιση των εργοστασιακών μας εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού μας εξοπλισμού και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Ειδικά το δεύτερο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για τα προϊόντα μας στη διεθνή αγορά.  Αυτή τη στιγμή, ο μεγάλος όγκος παραγγελιών μας  πολύ σύντομα θα εξαντλήσει τις υφιστάμενες παραγωγικές μας δυνατότητες Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, το εργοστάσιο θα μείνει σε λειτουργία τον Αύγουστο για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση. Επίσης δημιουργούμε μια  σύγχρονη μονάδα Έρευνας & Ανάπτυξης, ενώ, παράλληλα, μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την αδειοδότηση  νέων ήδη ανεπτυγμένων προϊόντων. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο, εκτιμάται ότι το 2026 οι πωλήσεις θα υπερδιπλασιαστούν και θα  αγγίξουν τα 113 εκατ. € με ότι αυτό συνεπάγεται  και για το EBITDA του Ομίλου. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης  στη διεθνή αγορά  είναι πρώτον  η αύξηση των πωλήσεων του patch κλονιδίνης στην Ιταλία και η σταδιακή αδειοδότησή του και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και δεύτερον, η κυκλοφορία των νέων προϊόντων που προέρχονται από τα ερευνητικά μας εργαστήρια. Για την εγχώρια αγορά αντίστοιχα, επικεντρωνόμαστε στην κυκλοφορία για πρώτη φορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, δεύτερον  στην αύξηση της διάθεσης των νέων προϊόντων της ZENTINA και τρίτον, στην ενίσχυση  των πωλήσεων των προϊόντων OTC όπως το Betadine και το ALGON.

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η νέα στρατηγική και το επιχειρηματικό πλάνο  της Lavipharm υπό την ηγεσία του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα  και τη νέα διοικητική ομάδα θα αποδώσει καρπούς και θα οδηγήσει σύντομα την εταιρεία σε άλλη κλίμακα, ικανοποιώντας πρώτα από όλους τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, αλλά και τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν σε εμάς τα κεφάλαιά τους.

Παρατηρήσαμε ότι δημοσιοποιήσατε τα βασικά οικονομικά σας μεγέθη νωρίτερα από άλλες χρονιές, ενώ είδαμε στο οικονομικό σας ημερολόγιο την πρόθεση δημοσίευσης αποτελεσμάτων τριμήνου κι εννεαμήνου. Τ ι άλλαξε?

Η νέα σελίδα της Lavipharm είναι ένα πλέγμα παραγόντων επιτυχίας. Αφορά μια δυναμική επιχειρηματική παρουσία, μια χαρισματική ηγεσία και πολύ ικανούς κι αξιόλογους εργαζόμενους, και τέλος και εξίσου σημαντικό, ενημερωμένους μετόχους κι επενδυτές. Με διαφάνεια, συνέπεια και σταθερότητα, είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό για τα θετικά, τα εμπόδια, τις προκλήσεις.  Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα που μας δίνει η νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο και να ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επιχειρηματική μας απόδοση. Από πλευράς μας, στόχος μας είναι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας σε όλα όσα κάνουμε κι είμαστε εδώ για να το επιτύχουμε με πράξεις.

Πρόσφατα αγοράσατε πάλι μετοχές Lavipharm σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ συμμετείχατε και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Για ποιον λόγο?

Ο λόγος είναι απλός. Όπως προανέφερα, πιστεύω στη Lavipharm και τις δυνατότητές της κι έχω εμπιστοσύνη στον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα και το όραμά του, το διοικητικό συμβούλιο, την ομάδα διοίκησης και σε όλους τους εργαζόμενους, αν θέλετε να μιλήσω ως επενδυτής. Ως μέλος αυτής της ομάδας,  γνωρίζω τη δυναμική της εταιρείας και τις προοπτικές της. Ό,τι έχουμε σχεδιάσει είναι και ρεαλιστικό και ήδη υλοποιείται. Η Lavipharm σήμερα είναι έτοιμη για σημαντικές επιτυχίες στο μέλλον.