Skip to main content

Μπορούν να προβλεφθούν οι κρίσεις κολοσσών όπως η Credit Suisse; Ο Γ. Ραούνας (KPMG) απαντά

«Η αντίληψη too big to fail είναι λανθασμένη»

Στο NaftemporikiTV μίλησε ο γενικός διευθυντής της KPMG στην Ελλάδα, επικεφαλής του Δημοσίου Τομέα της KPMG, Γιώργος Ραουνάς, αναφορικά και με το αν μπορούν να προβλεφθούν κρίσεις κολοσσών αντίστοιχες με της Credit Suisse.

Ο κ. Ραουνάς, τόνισε πως σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται το «ανθρώπινο θέμα της αισιοδοξίας, λες ότι είναι too big to fail, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο». Υπάρχει η αντίληψη πως επειδή «μιλάμε για έναν κολοσσό θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει, αλλά βέβαια βλέπουμε πως οι τρόποι δεν βρίσκονται πάντα».

«Θα χρειαστεί τεράστια ένεση μετρητών που θα δούμε αν θα λειτουργήσει, και ένα σημαντικό stripping off περιουσιακών στοιχείων», εκτίμησε ο κ. Ραουνάς, αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει η σανίδα σωτηρίας 50 δισ. από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

«Δεν πετυχαίνει πάντα», τόνισε ο κ. Ραουνάς, υπενθυμίζοντας και το παράδειγμα της ING.

«Βρισκόμαστε σε ένα άστατο περιβάλλον οικονομικό. Ακόμη και στις τράπεζες, που εκεί γεννήθηκε η λογικής της διαχείρισης κινδύνων, και πάλι βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει λειτουργήσει σε όλες τις περιπτώσεις», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr