Skip to main content

Attica Bank: Εμπλοκή στα σχέδια για το μέλλον

Ο κίνδυνος να «σπάσει» η εξυγίανση σε κομμάτια δείχνει μεγάλος για τον νέο υποψήφιο επενδυτή.

Τα σχέδια για την Attica Bank φαίνεται να περιπλέκονται, καθώς η πλευρά της Thrinvest δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει το μότο «ή τώρα ή ποτέ», αφού ο υποψήφιος επενδυτής επιθυμεί -και το καθιστά ξεκάθαρο τόσο προς το ΤΧΣ όσο και προς τις αρχές και τη διοίκηση της τράπεζας- η εξυγίανση να λάβει χώρα με ένα ολιστικό πλάνο και όχι σε δόσεις. Ο κίνδυνος να «σπάσει» η εξυγίανση σε κομμάτια δείχνει μεγάλος για τον νέο υποψήφιο επενδυτή, που δεν σκοπεύει να μπει σε αυτήν τη διαδικασία θεωρώντας το κόστος αυτού του κινδύνου τεράστιο.

Έτσι φαίνεται πως το due dilligence προσωρινά διακόπτεται. Χωρίς να είναι γνωστό με ποιον τρόπο το ΤΜΕΔΕ και το ΤΧΣ, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό αν τελικώς η Thrinvest αποσύρει το ενδιαφέρον της, κύκλοι της αγοράς μιλούν για μια λύση μιας μικρότερης αύξησης, που θα επιτρέψει πιθανόν τη συνέχεια της λειτουργίας της τράπεζας για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αναζήτηση εκ νέου ιδιώτη επενδυτή. Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν αποτελεί λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή εύκολα από τις εποπτικές αρχές, που επίσης θα έβλεπαν θετικά μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει τέτοια.

Από την πλευρά της, η Thrinvest επιθυμεί την ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα οδηγούσε μέσα από συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια στη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας χωρίς το βαρίδι των κόκκινων δανείων, ώστε να μην υπάρξει άμεσα η ανάγκη και για μια νέα αύξηση κεφαλαίου, η οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Attica Bank αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια Omega (1,3 δισ. ευρώ) και Metexelixis, αυτά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Bain και Fortress. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό ως προς την επίλυσή του με δεδομένες τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και το κλίμα που έχει διεθνώς δημιουργηθεί για τις μικρές τράπεζες.

naftemporiki.gr