Skip to main content

Νέους ορίζοντες για τη ΔΕΗ ανοίγει η Enel Romania

Ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα η εξαγορά έναντι 1,26 δισ. ευρώ

Μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου της ΔΕΗ να καταστεί leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί η απόκτηση των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία μέσω ενός deal ύψους 1,26 δισ. ευρώ.

Οι υπογραφές «έπεσαν» χθες τα ξημερώματα. Πρόκειται για εξαγορά-ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξη της ΔΕΗ. Με τη συμφωνία αυτή, που έχει και σημαντική γεωπολιτική διάσταση, καθώς ενισχύει το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, η «μεγάλη έξοδος» εκτός των ελληνικών συνόρων -που αποτελούσε διαχρονικό στόχο της ΔΕΗ- γίνεται πραγματικότητα.

Παράλληλα, η εισηγμένη «αλλάζει πίστα» καθώς η εξαγορά της Enel Romania -που έκλεισε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις τριών μηνών- φέρνει πολλαπλά οφέλη για τον ελληνικό όμιλο: Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, η είσοδος στη Ρουμανία δίνει στην εταιρεία πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό, στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία. Η ΔΕΗ διπλασιάζει «εν μια νυκτί» την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ. Ακόμα, προσθέτει 3,2 εκατ. νέους πελάτες στο πελατολόγιό της και αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής.

Οι αριθμοί-κλειδιά

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή πενταετούς δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από τράπεζες του εξωτερικού.

ΔΕΗ: Deal αξίας 1, 26 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία

Παρά την αύξηση του δανεισμού, η διοίκηση επισημαίνει ότι η μόχλευση θα παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα, στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εκτιμάται ότι η συναλλαγή -που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο- θα προσθέσει EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έκανε λόγο για μια εξαγορά που είναι απολύτως συνεπής με το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου.

Τι αποκτά η ΔΕΗ

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας που δραστηριοποιούνται σε βασικές περιοχές της χώρας, στη Muntenia Sud (που συμπεριλαμβάνει το Βουκουρέστι), στην Banat και στην Dobrogea, εξυπηρετώντας συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες. Στον κλάδο εμπορίας και προμήθειας ρεύματος αποκτά τις εταιρείες Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh, καθώς και την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης. Στον κλάδο ΑΠΕ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 534 ΜW, καθώς και μια δεξαμενή έργων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος περίπου 5,4 GW