Skip to main content

Tράπεζα Πειραιώς: Καθαρές δανειακές ροές 1.7 δισ. ευρώ το 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι είπε στην παρουσίαση των επενδυτών η διοίκηση της τράπεζας

Έτος-ορόσημο για την Tράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίστηκε το 2023 όπως από το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για το 2022.

Η τράπεζα θα εστιάσει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και των εργασιών στον τομέα του asset management. Ο στόχος είναι ο καθαρός δανεισμός το 2023 να φθάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προγραμματίσει να κάνει νέες εκδόσεις ομολόγων χωρίς ωστόσο βιασύνη. Τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2023 προγραμματίζει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των MREL. Η διοίκηση της τράπεζας συνέδεσε την επενδυτική βαθμίδα με τις εκδόσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Σε ότι αφορά το θέμα της MIG, ο CEO είπε πως η τράπεζα προχώρησε τις διαδικασίες μιας και βρέθηκε με τα δάνεια της εταιρίας. Μίλησε για τη συγχώνευση μεταξύ Attica Group και ΑNΕΚ, ενώ σημείωσε πως αναμένει υπεραξίες από την Attica GroupΑ, με δεδομένη τη θέση της στον τομέα της ακτοπλοΐας.

Για τις πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σημάδια κόπωσης στα χαρτοφυλάκια, ωστόσο επεσήμανε πως η τράπεζα δεν θα εγκαταλείψει τους δανειολήπτες, των οποίων ο προγραμματισμός έχει διαφοροποιηθεί λόγω  του αυξημένου κόστους.

Η τράπεζα θα συνεχίσει να παλεύει για τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και όπως διεφάνη οι προσπάθειες θα εστιαστούν στον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η τράπεζα θα προχωρήσει σε οργανική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.