Skip to main content

«Σήμα» επιτάχυνσης e-μετασχηματισμού των τραπεζών

Τι καταδεικνύουν τα συμπεράσματα του SSM σε έξι τομείς προτεραιότητας

O ψηφιακός μετασχηματισμός στις τράπεζες αποκτά εξαιρετικά επείγοντα χαρακτηριστικά λόγω του σοβαρού ανταγωνισμού που υφίστανται διεθνώς από τις fintechs και των σημαντικών απειλών που προκύπτουν από τον κυβερνοχώρο.

Ο SSM εντάσσει το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον εποπτικό διάλογο με τα πιστωτικά ιδρύματα, δίνοντας προτεραιότητα σε 6 καίριους τομείς.

Η τεχνολογική καινοτομία πυροδοτεί διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και o τραπεζικός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πλέον απλώς μια επιλογή για τις τράπεζες, αλλά μια αναγκαιότητα να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών. Αυτό αναφέρει η εποπτική αρχή, o SSM, στο newsletter.

H Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα διατηρήσει μια ουδέτερη προσέγγιση για τα επιχειρηματικά μοντέλα και την τεχνολογία, ωστόσο μία από τις βασικές εποπτικές προτεραιότητες είναι η διασφάλιση ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται σωστά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου και τους κινδύνους που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Ως επόπτες, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ευδοκιμήσουν χάρη στις ευκαιρίες που ανοίγονται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εάν, στην πορεία, αποδειχθούν ικανές να αντιμετωπίσουν σωστά εγγενείς προκλήσεις: στρατηγικούς κινδύνους και κινδύνους εκτέλεσης, κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογία και λειτουργικούς κινδύνους, καθώς και πιθανές νέες αναδυόμενες απειλές.

Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να εντοπίζονται συνειδητά, να αξιολογούνται και να μετριάζονται μέσω αναβαθμισμένων πλαισίων διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και επενδύσεων σε ικανότητες».

Σε μια πρώτη εναρμονισμένη προσπάθεια οικοδόμησης εποπτικής γνώσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2022 η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ξεκίνησε δύο πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

Πρώτον, συνεργάστηκε με συμβούλους, τράπεζες, τραπεζικές ενώσεις και εταιρείες τεχνολογίας για να αποκτήσει μια γενική επισκόπηση των τάσεων της αγοράς. Δεύτερον, διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα μεταξύ 105 μεγάλων τραπεζών υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ για να αξιολογήσει την κατάσταση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαφέρουν μεταξύ των τραπεζών και απαιτείται περαιτέρω διάλογος για την πλήρη επικύρωση της αυτοαξιολόγησής τους. Ωστόσο, η ίδια η έρευνα και η προβολή της αγοράς αποκαλύπτουν ήδη μερικές ενδιαφέρουσες τάσεις που αξίζει να επισημανθούν και να διερευνηθούν περαιτέρω. Τα αποτελέσματα εστιάζουν σε 6 τομείς:

Ψηφιακή στρατηγική και καθοδήγηση: Σχεδόν όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ιδρύματα έχουν στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και ο βαθμός ωριμότητας διαφέρει. Ωστόσο, οι περισσότερες τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη Βασικών Δεικτών Απόδοσης για την παρακολούθηση της ψηφιακής προόδου, την ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου του ψηφιακού μετασχηματισμού στην κερδοφορία τους και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής.

Ψηφιακές επιχειρήσεις: Οι περισσότερες στρατηγικές ψηφιοποίησης εστιάζονται στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων όλες τις ημέρες όλες τις ώρες. Ωστόσο, η παρακολούθηση των ψηφιακών πελατών και των πωλήσεων παραμένει μια πρόκληση.

Επενδύσεις και πόροι: Οι περισσότερες τράπεζες δεν διαθέτουν ακόμη ειδικό προϋπολογισμό ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι επαρκείς οικονομικές επενδύσεις και το ταλαντούχο προσωπικό επιβεβαιώνονται ως βασικοί παράγοντες επιτυχίας.

Διακυβέρνηση και συνεργασία: Είναι βασικοί παράγοντες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ίδιες οι τράπεζες αναγνωρίζουν τη σημασία της δημιουργίας επαρκούς καθοδήγησης από τη διοίκηση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου εσωτερικού ελέγχου. Η επαρκής εμπειρία IT τόσο στο ταμπλό όσο και στη δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας παραμένει ένα σημείο που χρήζει προσοχής.

Χρήση καινοτόμων τεχνολογιών: Το cloud χρησιμοποιείται πιο συχνά και θεωρείται ως βάση για τη χρήση άλλων τεχνολογιών.

Kίνδυνοι: Καθώς οι τράπεζες ανοίγουν τις υποδομές πληροφορικής τους και βασίζονται όλο και περισσότερο σε τρίτους παρόχους, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους εξάρτησης από τρίτους, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.