Skip to main content

Διά χειρός Energean οι πρώτες εξαγωγές υδρογονανθράκων από το Ισραήλ

Το πρώτο φορτίο πετρελαίου από το κοίτασμα Karish North εκφορτώθηκε σε τάνκερ

Ορόσημο για την πορεία της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του Ισραήλ ως εξαγωγέα πετρελαίου αποτελεί η εκφόρτωση του πρώτου φορτίου αργού από το κοίτασμα Karish σε τάνκερ, με προορισμό τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, με τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών εκφόρτωσης του FPSO «Energean Power», οι ρευστοί υδρογονάνθρακες που παράχθηκαν από το Karish εκφορτώθηκαν στο πετρελαιοφόρο πλοίο Seliger Aframax (μεταφορικής ικανότητας 700.000 βαρελιών αργού).

Το φορτίο πωλήθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με τη Vitol – τον μεγαλύτερο trader εμπορευμάτων στον κόσμο – και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί μια πρόσθετη πηγή εσόδων για την Energean.

Όπως τόνισε ο εμπορικός διευθυντής του ομίλου Νικ Γουίτνι: «Παραμένουμε εστιασμένοι στο φυσικό αέριο και η παραγωγή μας στο Ισραήλ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, το ελαφρύ, καλής ποιότητας αργό πετρέλαιο που παράγεται από σύγχρονες και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υποδομές, όπως το “Energean Power”, παρουσιάζει διεθνώς αυξημένη ζήτηση». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν και το Karish αποτελεί πρωτίστως κοίτασμα φυσικού αερίου, εντούτοις η επιτυχία της συνδεδεμένης με αυτό παραγωγής πετρελαίου είναι σημαντική για τα οικονομικά του όλου project για την Energean.

Σημειώνεται ότι, στην πλήρη ανάπτυξη των υποδομών του, το «Energean Power» θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 32.000 βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων την ημέρα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish παρέμενε για χρόνια εγκλωβισμένη στη διαμάχη Ισραήλ Λιβάνου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων. Όμως η συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2022 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και τη (συν) εκμετάλλευση υδρογονανθράκων άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της παραγωγής στο Κarish στα τέλη του έτους και για την έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα Qana στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου από την Total Energies εντός του 2023.

Παρ’ όλα αυτά, η εκφόρτωση του πετρελαίου από το Karish κρίθηκε ως αρκούντως ευαίσθητη επιχείρηση ώστε να δικαιολογεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι FT, το τάνκερ που ήταν δίπλα στο «Energean Power» έπαψε κάποια στιγμή να φαίνεται από τους δορυφόρους, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας δίπλα στα τάνκερ ήταν τοποθετημένο και ένα πυροσβεστικό σκάφος, το EDT Aurora.

Ικανοποίηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο όμιλος συνέβαλε ώστε το Ισραήλ να εισέλθει στο κλαμπ των εξαγωγέων πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η τιμή που παίρνει η Energean για φυσικό αέριο που παράγει στο Karish είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις διεθνείς τιμές, διότι το Ισραήλ είναι μια σχετικά απομονωμένη αγορά. Όμως για το πετρέλαιο που παράγεται μαζί με το φυσικό αέριο -που θα είναι γνωστό ως Karish Blendη εταιρεία αναμένει να εξασφαλίσει τιμές πιο κοντά στις διεθνείς τιμές αργού.

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν», που ξεκίνησε παραγωγική δραστηριότητα το 2019, παράγει και αυτό αργό, που καταλήγει στα εγχώρια διυλιστήρια. Το Ισραήλ εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού για τον κλάδο διύλισης, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.