Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισε το «λίφτινγκ» στο Καπάνι

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται δυτικά της Πλατείας Αριστοτέλους.

Τέλη του 2023-αρχές του 2024 αναμένεται σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αναβάθμισης της ιστορικής αγοράς Βλάλη – γνωστής στο ευρύ κοινό και ως Καπάνι – στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”, κατόπιν της έκπτωσης που παρείχε ο ανάδοχος (εταιρεία Valcon ΑΤΕ), είναι 1.938.494 ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ.ευρώ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και τα 438.494 ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το έργο όπως επισημαίνει στη “Ν” ο κ.Κυριζίδης γίνεται σταδιακά ώστε να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία της αγοράς , η οποία έχει χωριστεί για τις ανάγκες των εργασιών σε πέντε τομείς.

Καταρχάς αντικαθίστανται από την ΕΥΑΘ οι αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέους αγωγούς σύγχρονης τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο τμήμα των έργων χρηματοδοτείται από την ΕΥΑΘ με πόρους ύψους 500.000 ευρώ.

Όταν θα ολοκληρώνονται τα έργα της ΕΥΑΘ σε κάθε τομέα θα ακολουθούν τα έργα οδοποιΐας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το σχέδιο περιλαμβάνει αναβάθμιση των πεζοδρόμων των οδών Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή κ.α., όπως επίσης και ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δεντροφυτεύσεις,τοποθέτηση οπτικής ίνας κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) ετοιμάζει τον επικείμενο διαγωνισμό για τη διαμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων της αγοράς, ώστε να αποκτήσουν ενιαία αισθητική. Για την παρέμβαση αυτή θα διατεθούν πόροι περίπου 230.000 ευρώ (σ.σ. περί τα 2.000 ευρώ για κάθε κατάστημα για ελαιοχρωματισμό, νέες τέντες και στόρια, πινακίδες κ.ο.κ.).

xvορίζεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου και περιλαμβάνει ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ελαιοπωλεία αλλά και παραδοσιακά καφενεία, καταστήματα με αναμνηστικά είδη, ρουχισμό κ.α.  Η ονομασία “Καπάνι” προέρχεται από την τουρκική φράση Un Kapan, που σήμαινε αγορά αλεύρων και εκτιμάται ότι υπάρχει από τα τέλη του 15ου αιώνα.