Skip to main content

Υποχώρηση της πραγματικής κατανάλωσης τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός διατηρεί θετικά τα έσοδα της αγοράς των σούπερ μάρκετ

Με υποχώρηση της πραγματικής κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2023, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει το «ταξίδι» του στα εγχώρια ράφια.

Σύμφωνα με αναλυτές της IRI, η πορεία του Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κινείται σε αρνητικό υψηλό μονοψήφιο πρόσημο, ενώ ο κλαδικός πληθωρισμός είναι αυτός που εξακολουθεί να διατηρεί θετικά τα έσοδα της αγοράς.

Η διατήρηση των όγκων είναι το βασικότερο ζητούμενο φέτος για την αγορά βασικών καταναλωτικών ειδών (FMCGs), καθώς επί της ουσίας μονάχα οι επιδόσεις των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ισχυρές, ωστόσο «πριμοδοτούν» κυρίως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που έχουν -μέχρι στιγμής- τη μεγαλύτερη διείσδυση στην πρωτοβουλία.

Η εικόνα του πρώτου μήνα του έτους αποτελεί συνέχεια της πορείας του 2022, με τις επιδόσεις του (2022) να καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στο ράφι είναι αμιγώς πληθωριστική, ωστόσο σε ό,τι αφορά τους συσκευασμένους κωδικούς οι απώλειες σε όγκους ήταν οριακή. Φέτος αναμένεται η απώλεια στους όγκους να είναι αισθητά μεγαλύτερη καθώς η παρατεταμένη ακρίβεια οδηγεί σε γενναίο «κούρεμα» των δαπανών των νοικοκυριών ακόμα και σε ήδη πρώτης ανάγκης.

Ανά κατηγορία

Με βάση τις μετρήσεις της IRI η μέση ανατίμηση ανά τεμάχιο το 2022 διαμορφώθηκε στο 6,8% και οι όγκοι υποχώρησαν οριακά κατά 0,9%. Μεγαλύτερη ανατίμηση της τάξεως του 8,9% εμφάνισε η κατηγορία ειδών προσωπικής υγιεινής, ενώ κατά 8,6% αυξήθηκαν οι τιμές στα είδη οικιακού καθαρισμού. Στα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά εμφάνισαν μέση ανατίμηση 11,9% και κατά 6,8% αυξήθηκαν κατά μέσο όρο οι τιμές στην κατηγορία του packaged food.

Ο όγκος

Τα ποσοστά αυτά φαίνονται χαμηλότερα από την αίσθηση που έχει ο καταναλωτής μπροστά στα ταμεία του σούπερ μάρκετ, αλλά και η βιομηχανία που βλέπει τον όγκο πωλήσεών της να βαίνει συρρικνούμενος με μεγαλύτερο ρυθμό από το οριακό 1% των μετρήσεων.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι μετρήσεις περιλαμβάνουν και την ιδιωτική ετικέτα, η οποία κατέγραψε ρεκόρ επιδόσεων πέρυσι, επηρεάζοντας καθοριστικά την εικόνα που καταγράφουν συνολικά τόσο οι όγκοι όσο κυρίως και οι μέσες τιμές. Να επισημανθεί ότι η διαφορά τιμής Private Label και επώνυμα αγγίζει έως και το 40% σε κάποιες κατηγορίες.

Η ιδιωτική ετικέτα, χωρίς την προσμέτρηση του κωδικολογίου της Lidl, πέρυσι ενίσχυσε, σύμφωνα με την IRI, την αξία των πωλήσεών της κατά 16,4% στην κατηγορία των FMCGs, διευρύνοντας τη μεριδιακή της παρουσία στο 16,3%.

Την ίδια ώρα οι προωθητικές ενέργειες στα επώνυμα είδη περιορίστηκαν κατά 1,1 μονάδα, με το ποσοστό των υπό προώθηση προϊόντων να υποχωρεί στο 24,6%.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας IRI, το 2022 η αγορά των βασικών καταναλωτικών προϊόντων (FMCGs) έκλεισε καταγράφοντας αύξηση 6,2% σε αξία πωλήσεων στα 8,5 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι οι μετρήσεις περιλαμβάνουν την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ δεν προσμετρούν τις επιδόσεις της Lidl και τα άλλα νησιά).

Κατά 7,5% αυξήθηκε η αξία των πωλήσεων στα επί ζυγίω προϊόντα, με το κοτόπουλο να κάνει άλμα τζίρου κατά 18% και κατά 11% το κρέας, ενώ κατά 12,4% αυξήθηκαν τα έσοδα στα γαλακτοκομικά «πάγκου». Μοναδική «παραφωνία» στην κατηγορία επί ζυγίω ήταν τα ψάρια που πέρυσι έχασαν 7,7% των εσόδων τους, καθώς και τα αλλαντικά «πάγκου» που εμφάνισαν απώλεια τζίρου κατά 1,2%. Τα συσκευασμένα τρόφιμα ενίσχυσαν τα έσοδά τους κατά 5,8%.