Skip to main content

Μόδα: Αύξηση εσόδων για περισσότερα από τα μισά ελληνικά eshop το 2022

Θετικά τα μηνύματα και για το 2023.

Χρονιά αντιθέσεων, που όμως έκλεισε με θετικό πρόσημο και αισιόδοξες προσδοκίες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μόδας, ήταν το 2022. Το Fashion Year in Review, η ετήσια ανασκόπηση της Ελληνικής Αγοράς Μόδας από το GLAMI.gr, παρουσιάζει τις συνθήκες που κυριάρχησαν τη χρονιά που πέρασε και ποιες παράμετροι θα διαμορφώσουν το 2023.

Θετικό πρόσημο για το 2022

Ήταν μια καθοριστική χρονιά για την επάνοδο του fashion e-commerce στη μετά-Cοvid εποχή. Μπορεί ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η ενεργειακή κρίση το 2022 να επηρέασαν την καταναλωτική συμπεριφορά, ωστόσο η μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν κατάφερε να πλήξει τα ηλεκτρονικά καταστήματα ρουχισμού και υπόδησης. Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του GLAMI, το 56% των συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών καταστημάτων ανέφερε αύξηση των εσόδων του (συγκριτικά με το 47% στην αντίστοιχη ερώτηση της προηγούμενης χρονιάς). Μάλιστα, σε ποσοστό 43% έκρινε θετικά το 2022 ως προς τα επιχειρηματικά  αποτελέσματα.

Ο πληθωρισμός έγινε η κορυφαία πρόκληση για τα ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας, με το αυξημένο κόστος διαφήμισης και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό να ακολουθούν αμέσως μετά. Η δέσμευση για βιώσιμες πρακτικές και η προσαρμογή στις νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται στις τελευταίες προτεραιότητες των επιχειρήσεων.

Αισιοδοξία για το 2023

Η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας ανέκαμψε απότομα το 2021 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Αλλά στη σημερινή εύθραυστη πραγματικότητα, οι προσδοκίες για συνεχή ανάκαμψη μπορεί να ανατραπούν πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση, όμως, με το γενικευμένο κλίμα προκλήσεων και ανατροπών οι Έλληνες εκπρόσωποι του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης παραμένουν αισιόδοξοι με το 40% να πιθανολογεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ μόλις το 2% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει. Μάλιστα ένα 12% εμφανίζεται βέβαιο ότι θα είναι σίγουρα καλύτερα τα δεδομένα για το 2023.

Αξίζει μάλιστα να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι το 50% των e-shop μόδας δηλώνει ότι θα διατηρήσει τις τιμές ίδιες. Η πλειονότητα των συνεργατών του GLAMI δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και την αύξηση των πωλήσεων σχεδόν ισόποσα. Για να το εξασφαλίσει αυτό, ένα 37% σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές με την πλειοψηφία, να προβλέπει αύξηση της τάξης του 6 με 10%.

Σύμμαχος στην ανοδική τροχιά παραμένει σαφώς η τεχνολογία, αποτελώντας το μέλλον του fashion e-commerce, με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να κατανοούν πως, επενδύοντας σε τεχνολογικές καινοτομίες, θα είναι σε ισχυρότερη θέση να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους όταν η αβεβαιότητα και η στασιμότητα υποχωρήσουν.

Η ετήσια ανασκόπηση αποτελεί μέρος του Fashion (Re)search, της ολοκληρωμένης καταγραφής της ελληνικής online αγοράς μόδας που υλοποιείται με περιοδικές έρευνες από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα αναζήτησης μόδας GLAMI, με στόχο την καταγραφή των συνηθειών των καταναλωτών και της ηλεκτρονικής αγοράς μόδας.