Skip to main content

«Πετούν» οι μικροδορυφόροι

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.

Στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 200,3 εκατ., πέρασαν οι OHB Hellas, Thales Hellas και SITAEL Hellas.

Πρόκειται για θυγατρικές ξένων εταιρειών (γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχα) με δραστηριότητα και στη Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια θα συγκροτήσουν κοινοπραξίες με άλλες εγχώριες εταιρείες για να καταθέσουν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.

Το έργο αποτελείται από τον επίγειο και το διαστημικό τομέα, τα υποέργα των οποίων θα κατασκευαστούν με ελληνική συμμετοχή, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% και 35% αντίστοιχα.

Εκτιμάται δηλαδή ότι περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ θα είναι το έργο που θα εκτελεστεί από ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας διαστήματος, το μεγαλύτερο όφελος από την υλοποίηση του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι η δημιουργία υποδομών και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για την παραγωγή μικροδορυφόρων.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος θα προηγηθεί η κατασκευή έως και 15 νανο – δορυφόρων (με τη διάθεση ποσού περίπου 15 εκατ. ευρώ) με στόχο την ωρίμανση και πιστοποίηση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα. Η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν το πιλοτικό έχει γίνει από την ESA και πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.