Skip to main content

ELPEN: Νέα σημαντική επένδυση με υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα 

 Διαφοροποίηση και τεχνολογική υπεροχή.

Μια νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων έκτασης 10.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης 55 εκατ. ευρώ δημιούργησε η ELPEN στην Κερατέα. Η άδεια λειτουργίας αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στο Σεπτέμβριο του 2023.  

Η Μονάδα στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας επιστημόνων (φαρμακοποιών, βιολόγων, χημικών κ.α.) καθώς και ανειδίκευτου προσωπικού μπορεί να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως και 36.000.000 συσκευασίες στερεάς μορφής. Μπορεί να παράξει 250.000 φιάλες το λεπτό με πλήρη έλεγχο ποιότητας και με ελάχιστη επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρόλο που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη Μονάδα και διαθέτει ρομποτικά συστήματα και μηχανές που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά, είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα μας που σχεδιάστηκε έτσι εξαρχής, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. 

«Η επιλογή μας να μείνουμε εδώ δικαιώθηκε διότι αποδεικνύεται ότι ο Έλληνας μπορεί και η Ελλάδα είναι ικανή» ήταν τα πρώτα λόγια του συνδιευθύνοντα συμβούλου της ELPEN και προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων. «Δεν καλύπτονται όλες οι επενδύσεις από το επενδυτικό clawback όμως, αυτό αποτέλεσε το έναυσμα να επενδύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία περεταίρω. Άλλωστε, η απόφαση να μείνουν οι παραγωγικές εταιρείες στη χώρα και να επενδύσουν ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν συνειδητή» τόνισε συμπληρώνοντας « Με έργα δείχνουμε τι σημαίνει μένουμε Ελλάδα και στηρίζουμε τον Έλληνα ασθενή».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ELPEN έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων με βάθος χρόνου το 2025 όπου θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. € σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 m2. Οι επενδύσεις της  ELPEN όπως είπε,  συμβάλλουν  στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους  επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκ.€ και  τα δημόσια έσοδα κατά 210εκ.€. ενώ, συμβάλει και την επαναφορά Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Ο όμιλος σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να καλύψει περί τα 6 εκατ. ασθενείς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους. Ενώ το 2023 αναμένεται να κλείσει με 43 εκατ. εξαγωγές.

Ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι οι ελληνικές εταιρείες κάνουν σημαντικές εξαγωγές και υπενθύμισε ότι πρωτοπόρος ήταν η Pharmathen ενώ, όπως είπε, όποια εταιρεία παράγει στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα η Boehringer Ingelheim είναι μέλος της ΠΕΦ.

Οι επόμενες επενδύσεις της ELPEN

Αναφορικά με τον όμιλο της ELPEN, να πούμε ότι επόμενη μεγάλη επένδυση είναι η επέκταση του εργοστασίου στο Πικέρμι ύψους 55 εκατ. ευρώ, και η μονάδα στην Τρίπολη που θα γίνει με τη θυγατρική της Win Medica ύψους 30 εκατ. ευρώ και τέλος το Athens LifeTech Parck στα Σπάτα, για την έρευνα και την ανάπτυξη ύψους 35 εκατ. ευρώ που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024. 

Στην Τρίπολη, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή δημιουργείται ουσιαστικά ένα hub με αρκετές ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν εκεί εργοστάσια όπως η DEMO και η RAFARM.

Το πρόγραμμα των επενδύσεων είναι διαχρονικό σύμφωνα με τον κ. Τρύφων και δεν αναμένεται να αλλάξει. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Αττική έχει περιορισμένα κίνητρα ενώ, τα Σπάτα έχουν ένα μέρος αναπτυξιακών επενδύσεων παρόλο που το κομμάτι οφέλους για την εταιρεία είναι μικρό.

Σημαντικό το αποτύπωμα των ελληνικών εταιρειών

Ο κ. Τρύφων τόνισε για μία ακόμη φορά τη μεγάλη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει την προστιθέμενη αξία των ελληνικών επιχειρήσεων από κάθε κλάδο. Όσον αφορά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τόνισε ότι παρόλο που οι επιστροφές με clawback και rebate φτάνουν πάνω από το 50% φέτος οι εταιρείες της ΠΕΦ καλύπτουν την αγορά εν μέσω των σοβαρών ελλείψεων. Και μην ξεχνάμε και την αύξηση στα κόστη των εταιρειών που όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων για παράδειγμα το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατ΄α150% ενώ συσκευασίες κ.λπ. αυξήθηκαν 10%. «Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εταιρείες θωρακιζόμαστε και θωρακίζουμε και το σύστημα υγείας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο όπως ανέφερε είναι το μεγάλο έλλειμα του ισοζυγίου. Αυτά τα 35 δισ. ευρώ είναι πιο σοβαρό πρόβλημα από όλα τα άλλα όπως είπε γιατί αυτό σημαίνει αυτόματα αύξηση φόρων για να καλυφθούν. Ενώ, συμπλήρωσε «Είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ότι παράγουμε».

Επιστροφή της παραγωγής σε Ευρωπαϊκά εδάφη

Αναφέρθηκε επίσης και στο καυτό θέμα της επιστροφής της παραγωγής φαρμάκων και πρώτων υλών στα ευρωπαϊκά εδάφη έτσι ώστε να είναι τα κράτη-μέλη ανεξάρτητα και να μην αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα με αυτό της πανδημίας.

Όπως είπε, στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας προ ημερών προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής της παραγωγής στην Ευρώπη. Μάλιστα η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδότηση γαλλικής εταιρείας στο 100% προκειμένου να κάνει παραγωγή στη χώρα.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα αποδεσμευθούν οι πρώτες παρτίδες το 2027 με 2028. Παρόμοια κίνηση θα κάνει και η RAFARM η οποία επίσης έλαβε έγκριση από FDA.