Skip to main content

Καραμολέγκος: 1 εκατ. σε μερίσματα και 18 εκατ. σε επενδύσεις

Προσωρινό μέρισμα 1 εκατ. ευρώ, προώθηση νέας επένδυσης 18 εκατ. ευρώ και ενισχυμένα σε γενικές γραμμές βασικά μεγέθη συνθέτουν την εικόνα της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Προσωρινό μέρισμα 1 εκατ. ευρώ, προώθηση νέας επένδυσης 18 εκατ. ευρώ και ενισχυμένα σε γενικές γραμμές βασικά μεγέθη συνθέτουν την εικόνα της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παρά τις έντονες πληθωριστικές προκλήσεις και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που καταγράφονται από το 2021 στην αγορά των σιτηρών, που επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Καραμολέγκος στο πρώτο μισό της περσινής χρήσης κατάφερε να κρατήσει τη δυναμική των μεγεθών της και να διατηρήσει το αναπτυξιακό της πλάνο. Λίγο πριν κλείσει το 2021 και καθώς οι τιμές στα σιτηρά, στην ενέργεια και στις μεταφορές είχαν πάρει την ανιούσα, η Καραμολέγκος προχώρησε σε μικρή αύξηση των τιμών των προϊόντων της. Η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να επηρέασε την κατανάλωση, καθώς ο κλάδος του ψωμιού είναι από τους κερδισμένους κλάδους στο ράφι, καταγράφοντας αύξηση σε αξία πωλήσεων περί το 16% και περί το 5%-6% σε όγκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος εμφάνισε συνολικά έσοδα 61,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2021. Σημειώνεται ότι το 95% του κύκλου εργασιών αφορά την εγχώρια αγορά, ενώ ο όμιλος δραστηριοποιείται και στη Ρουμανία.

Αντίστοιχα, κατά 15,4% ενισχύθηκαν τα EBITDA τα οποία διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο 53%, στα 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε κατά 10% στο 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις του εξαμήνου οδήγησαν τη γενική συνέλευση των μετόχων στην απόφαση καταβολής προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2022, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Σε επενδυτικό επίπεδο, η αρτοβιομηχανία υπέβαλε τον περσινό Μάιο αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για τη λήψη επιδοτούμενου δανείου, ώστε να συνεχίσει το μακροχρόνιο πλάνο της με τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, την επέκταση του logistics center και τη διασύνδεσή του με το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 2021, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και, τέλος, την ψηφιακή αναβάθμιση της εταιρείας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου έργου αναμένεται να φτάσει τα 18 εκατ. ευρώ, όπου μέρος αυτού θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή από την πλευρά της εταιρείας, ενώ αναμένεται να περατωθεί εντός του πρώτου τρίμηνου του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2022 η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας έλαβε επίσημα την απόφαση εξόδου από το ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, ολοκληρώνοντας έναν κύκλιο 23 ετών. Η Καραμολέγκος ευνοήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο παραμονής της στο Χρηματιστήριο και από την πτώχευση της Κατσέλης (επίσης εισηγμένη ως Nutriart ΑΒΕΕ), το εμπορικό σήμα της οποίας απέκτησε στη συνέχεια η Καραμολέγκος, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παρουσία και τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά του ψωμιού, όπου αποτελεί σήμερα κυρίαρχο παίκτη.