Skip to main content

Intrakat: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ των 100 εκατ.

Σήμερα η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.

Ξεκίνησε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat κατά 100 εκατ. με την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής να έχει οριστεί από 4/1/23 έως 25/1/23.

Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με το δικαίωμα προτίμησης ήταν η χθεσινή και η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης – προσαρμογή τιμής μετοχής η σημερινή.

Τα  κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν τα μισά (50 εκατ.) για την κάλυψη  αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, για την υλοποίηση και επιτάχυνση της εκτέλεσης υφιστάμενων έργων και τη διεκδίκηση νέων. Το υπόλοιπο ποσό (50 εκατ.) θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις με έμφαση στον κατασκευαστικό τομέα, τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, στα έργα περιβάλλοντος και στις ΑΠΕ.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνει και μέσω εξαγορών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Intrakat συνομιλεί μεταξύ άλλων με την τεχνική εταιρεία Τεκάλ.

Το ανεκτέλεστο

Η αξία των νέων συμβάσεων έργων που υπέγραψε ο Όμιλος έως και την ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου ανέρχεται σε 406,4 εκατ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στις 30.09.2022 ήταν 1,2 δις., ενώ είχε μειοδοτήσει σε έργα ύψους 759 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023.

Η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,8 GW, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW με βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ ενώ εκκρεμεί η έκδοση βεβαίωσης για αιολικά έργα συνολικής ισχύος 66 MW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,88 GW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Επίσης, ο Όμιλος έχει, από το 2021, επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, με 9 εξ αυτών συνολικής ισχύος 0,6 GW με ήδη εκδοθείσα άδεια παραγωγής και 2 σε αναμονή έκδοσης άδειας παραγωγής.

Για την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ ισχύος περίπου 100 MW, η Intrakat βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων η Intrakat ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το πρώτο 5άστερό ξενοδοχείο της, το Xenodocheio Milos χωρητικότητας 43 δωματίων στην Αθήνα.

Επίσης, ανακατασκευάζει στο κέντρο της πρωτεύουσας 9 όροφο κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED. Μέσω της θυγατρικής της INTRA Estate έχει εξαγοράσει οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών χωρητικότητας 256 κλινών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Επιπλέον, εξαγόρασε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρίας Intra Estate Σχοινούσα το ξενοδοχείο Apanema Resort στη χώρα της Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel.

Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα ανάπτυξης ακινήτων αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρίας, με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στον τομέα των τουριστικών υποδομών και σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως επίσης χώρων γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων.

Oι μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης θα διατεθούν με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ για κάθε νέα μετοχή.

Ο τραπεζικός δανεισμός της Intrakat στις 30.09.2022 ήταν 132,8 εκατ. έναντι 141,1 εκατ. την 31.12.2021. Συμπεριλαμβάνονται δάνεια 41,8 εκατ. τα οποία έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και συγκεκριμένα 37,6 εκατ. σε αιολική ενέργεια και 4,3 εκατ. σε real estate.

Οι μέτοχοι Winex (31,7%), Castelano Properties LTD (15,7%), Blue Silk LTD (13,6%) και Intracom Συμμετοχών (5,09%), έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην αύξηση και να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Μάλιστα, η πρώτη (με μετόχους τους Δ. Μπάκο, Ιωάν. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση επιπλέον μετοχών που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες, επενδύοντας ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Αν όλοι οι άλλοι μέτοχοι δεν συμμετάσχουν και δεν ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν και η αύξηση καλυφθεί μερικώς, τότε η Winex θα βρεθεί με ποσοστό 44,11%, η Castelano με 17,5%, η Blue Silk με 15,15%, η Adamas (που ανήκει στον Δ. Κούτρα και δεν έχει γνωστοποιήσει δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στην αύξηση) με 4,22%, η Intracom με 5,66% και το επενδυτικό κοινό (με ποσοστό μικρότερο από 5% και σε σύνολο σήμερα 25,7%) με 13,35%.