Skip to main content

Ακίνητα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό περνούν στον δήμο

Συμφωνία της Lamda Development με τον δήμαρχο της περιοχής.

Σε συμφωνία για τα ακίνητα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που θα παραχωρηθούν στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης για κοινωφελείς χρήσεις κατέληξαν ο δήμαρχος της περιοχής και η διοίκηση της Lamda Development.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, περιλαμβάνει την παράδοση μέχρι το Φθινόπωρο του 2023 των 4 κτηρίων στα οποία θα στεγαστούν 4 σωματεία ΑμεΑ (Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη – Victor Artant, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας), συνολική επένδυση 15 εκατ. που θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Lamda.

Στον εν λόγω Δήμο θα μεταφερθούν επίσης χώρος από το πάρκο (παιδική χαρά), τρία διατηρητέα κτήρια για την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης τοπικών συλλόγων, δημοτικού γηροκομείου και διοικητικών υπηρεσιών, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία θα ανεγερθούν το νέο δημαρχείο και το μέγαρο του ποντιακού ελληνισμού. Το «σπίτι» των Ποντίων θα κατασκευαστεί με δαπάνη του βασικού μετόχου της Lamda, Σπύρου Λάτση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών, η Lamda αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των δημοτών και κατοίκων του Δήμου σε συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας του Ελληνικού και την ελεύθερη χρήση του σχετικού εξοπλισμού (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.) μετά την ολοκλήρωση των έργων, ενώ θα μεριμνήσει ώστε, όταν προκύπτει ανάγκη πρόσληψης, τα βιογραφικά δημοτών και κατοίκων του Δήμου που θα της έχουν υποβληθεί, να αξιολογούνται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες και πολιτικές της.

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στην πρόοδο των αναπτύξεων και των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, αξιολογούνται οι προσφορές των ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και της κοινοπραξίας Μυτιληναίος – Intrakat για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (μεταφορά των υφιστάμενων από το παραλιακό μέτωπο εντός του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο κυρίως ακίνητο).

Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό υπάρχει διαφοροποίηση, έπειτα από την απόφαση ορισμένες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις να μεταφερθούν, με δαπάνες της Lamda, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Παιανία, τους Θρακομακεδόνες, τον Πειραιά και στο ΟΑΚΑ. Το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται, μετά τις αλλαγές, στα 80 εκατ. ευρώ.

Διαδικασία δοκιμαστικής θεμελίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον οικιστικό πύργο Riviera Tower και μέχρι τέλος του επομένου έτους θα αρχίσουν να κατασκευάζονται οι όροφοι. Η συμφωνία για την κατασκευή του από την κοινοπραξία των Bouygues Batiment International – Intrakat θα υπογραφεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Έως τον προσεχή Μάιο ξεκινά διαγωνισμός για το δεύτερο εμπορικό κέντρο, Riviera Galleria, στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού και έως τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο operator και ο αρχιτέκτονας τουλάχιστον ενός εκ των δύο ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων που θα κατασκευαστούν επίσης στο παραλιακό μέτωπο, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Lamda με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του τμήματος του πάρκου που θα ολοκληρωθεί έως το 2025 (πρώτη φάση της ανάπτυξης του Ελληνικού) η Lamda αναμένει προσφορές έως  1/2/2023 και για την επιλογή του Early Contractor Involvement (ECI) για τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μέχρι 9/1/2023.