Skip to main content

Είναι αλήθεια;

Ιδιαίτερα προσοδοφόρο αναμένεται το 2023 για τις εισηγµένες εταιρείες πληροφορικής.

Έργα πληροφορικής

Οι εισηγµένες εταιρείες πληροφορικής αναµένεται να έχουν ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο 2023, καθώς θα δηµοπρατηθούν έργα όπως τα προγράµµατα ψηφιοποίησης του ∆ηµοσίου και οι σηµαντικοί διαγωνισµοί µε πολυετή συµβόλαια που επιδοτούνται µε κονδύλια και από την Ε.Ε. και το Ταµείο Ανάκαµψης.
Εκτιµάται ότι το συνολικό µέγεθος των έργων που θα δηµοπρατηθούν τα επόµενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ αναµένεται µέχρι την άνοιξη του 2023 και αφορά το πρόγραµµα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αυτό και µόνο αρκεί για να κρατήσει ψηλά έσοδα και περιθώρια για τις εισηγµένες.

Το ενδιαφέρον για την Attica

Είναι γεγονός πως η χρήση δεν µπορεί να κλείσει για την Attica Bank χωρίς όσοι ενδιαφέρονται για την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας -και εννοούµε τους ιδιώτες- να δηλώσουν µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο πως ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αύξηση! Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, οι ορκωτοί θα έχουν θέµα να κλείσουν τον ισολογισµό µέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται να ζητήθηκε από τον επόπτη τούτη η ενέργεια να έχει ολοκληρωθεί ως τα µέσα του τρέχοντος µήνα. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες µέτοχοι διατηρούν -και όχι αδίκως- τους σοβαρούς προβληµατισµούς τους.

Στην Πράγα το συνέδριο της Wood

Στην Πράγα χθες και σήµερα το χρηµατοοικονοµικό road show της Wood, αλλά οι τράπεζες όσα είχαν να πουν, τα είπαν. Το ενδιαφέρον κρατιέται, πάντως, στο ακέραιο, µιας και όλα αυτά που αφορούν ρυθµίσεις δανείων ιδιωτών δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σηµαντικά τους επενδυτές για τα πιστωτικά ιδρύµατα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επενδυτές ρωτούν και ενδιαφέρονται για την εξέλιξη, χωρίς να φοβούνται σηµαντικές επιδράσεις, στις τράπεζες, από το θέµα.

Πάλιωσαν οι προµήθειες των τραπεζών

Είναι αλήθεια πως οι προµήθειες των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις καθηµερινές συναλλαγές είναι εξαιρετικά ακριβές. Όσο, µάλιστα, πιο µικρή και ασήµαντη η συναλλαγή τόσο -αντιστοίχως- υψηλή είναι η προµήθεια.

Επίσης αλήθεια είναι και το γεγονός πως η εναρµονισµένη πρακτική για τις προµήθειες των τραπεζών ερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισµού µε τον πρόεδρο, τον κ. Ιωάννη Λιανό, που σήκωσε ψηλά το θέµα από το 2019.

Τις προάλλες, εξάλλου, αποφασίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέµατος, αφού ανατέθηκε σε ειδική οµάδα της Επιτροπής για τον σκοπό αυτό. ∆εν είναι αρκετά 3 χρόνια για να καταλήξει σε συµπέρασµα η Επιτροπή; Κι αν όχι, όταν θα βγει απόφαση, ήδη θα είµαστε σε µια άλλη εποχή όπου οι προµήθειες θα έχουν πάψει να αποτελούν το πρόβληµα.