Skip to main content

Netcompany – Intrasoft: Έτος-κλειδί το 2023 για τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου

Αλ. Μάνος

Έτος – κλειδί θα αποτελέσει το 2023 για τα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του δημοσίου, ειδικά όσων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιβάλλεται να  ολοκληρωθούν το 2025.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Netcompany – Intrasoft, Αλέξανδρο Μάνο, «για να γίνουν όλα τα έργα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν προκηρυχθεί και ανατεθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».

Ο προγραμματισμός για το 2023 της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ – εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) που εκτελεί τον μεγαλύτερο όγκο των έργων, προβλέπει την υλοποίηση 58 έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δις. ευρώ.

Ο κ. Μάνος εκτιμά πως είναι εφικτό τα έργα να ολοκληρωθούν, ωστόσο, θεωρεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί μια παράταση ενός χρόνου. Όπως σημείωσε χθες σε ενημέρωση του Τύπου, η Ψηφιακή Βίβλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτέλεσε βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Από κει και πέρα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ειδικά αν τα έργα εκτελούνται από τους ίδιους τους φορείς των έργων. «Η πιθανότητα ένα έργο να ολοκληρωθεί και σωστά σαφώς είναι μεγαλύτερη όταν το αναλαμβάνει η ΚτΠ καθώς οι φορείς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τους ανθρώπινους πόρους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η συνολική εικόνα, πάντως, είναι πολύ καλύτερη από κάθε άλλη φορά, αλλά χρειάζεται οι διαδικασίες να επιταχυνθούν».

Ο επικεφαλής της Netcompany – Intrasoft, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, συμπλήρωσε πως από την πλευρά της αγοράς έχει τεθεί θέμα αναθεώρησης των προϋπολογισμών των έργων, στα αρμόδια υπουργεία, κάτι που θεωρείται αναγκαίο λόγω του πληθωρισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Τα βασικότερα από τα projects που πρόκειται να δημοπρατηθούν έως το τέλος της χρονιάς από την ΚτΠ περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης αρχείων σε όλα (αστικά και ποινικά) τα δικαστήρια, την ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων (e-Justice προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ) και την ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας (80 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, έπειτα από την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, ακολουθεί ο διαγωνισμός για την εξωστρεφή γεωργία (58 εκατ. ευρώ) ενώ μέχρι το τέλος του έτους επίσης αναμένεται να προκηρυχθούν τα έργα για την ψηφιοποίηση αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας (5 εκατ.), τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών (60 εκατ.) και το Hybrid Government Cloud (117,8 εκατ.).

Να σημειωθεί ότι και η διοίκηση της ΚτΠ, με επικεφαλής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σταύρο Ασθενίδη, από την πλευρά της έχει εισηγηθεί τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής. Η ΚτΠ θεωρεί πως πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί και να μειωθούν οι πολύμηνες διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη στελεχών στη δημόσια διοίκηση.

Η Netcompany – Intrasoft (πρώην Intrasoft μέλος του ομίλου της Intracom) η οποία εξαγοράστηκε το 2021 από την δανέζικη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany, έναντι 235 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 8% με 10%.